Читај ми!

Епидемија сексуалних преступа и мизогиније у британској полицији

За Американце, кап која је прелила чашу када је реч о поверењу у полицију, било је убиство Џорџа Флојда. За Британце је то смрт Саре Еверард током пандемије. После најновије афере у срцу лондонске полиције, Британке се осећају угроженије него икада пре.

Прошле године лондонски полицајац Вејн Казенс осуђен је на доживотну затворску казну због лажног хапшења, силовања и убиства Саре Еверард током пандемије.

Случај је довео до смене на врху Метрополитен полиције и препорука како је реформисати, објављених у октобру.

Но, само три месеца касније уследио је нови шок.

Дејвид Керик - нови монструм у полицијској униформи

"Полицајац Дејвид Керик признао је да је крив за 49 кривичних дела, укључујући силовања, лажна хапшења, принуде и сексуална узнемиравања. То значи да жртве не морају да пролазе кроз непријатна сведочења како би правда била задовољена. Као активног официра лондонске Метрополитен полиције, Дејвида Керика ухапсила је полиција у Хардфордширу у октобру 2021. године, реагујући на пријаву силовања. Потом се за случај заинтересовала штампа и друге жртве су поднеле кривичне пријаве", објаснио је пред кривичним судом лондонске општине Садак инспектор Иан Мор.

Тужилац Џасвант Нарвал додала је да је "Керику поверена професионална одговорност заштите грађана" и истакла да је овај полицајац током седамнаест година приватно радио управо супротно.

Грађани врше притисак на градоначелника Лондона Садика Кана и полицију да двадесетчетвороструком силоватељу ускрате пензију од двадесет две хиљаде фунти, која му припада пошто кривична дела није починио на дужности.

Жене без заштите

Лондонке се већ годинама не осећају безбедно.

"Као жена, надам се да ће се, уколико позовем полицију, одазвати жена полицајац", каже пензионисана стјуардеса Гада Разуки.

Пензионисана ватрогасна службеница Линда Смит упозорава да "жене нарочито забрињава култура сексизма и мизогиније у полицији".

Правница Елеонора Алимардани сматра да је ситуација застрашујућа.

"Не бих желела да се нађем у ситуацији у којој се особа од највећег поверења претвара у највећу могућу опасност", каже ова правница.

Жене се све чешће обраћају невладиним организацијама избегавајући полицију.

"Метрополитен полиција признала је да је под истрагом преко хиљаду официра због оптужби за сексуалне преступе или насиље у породици. Полиција проверава све запослене. Није реч о једној или две труле јабуке, већ о трулом воћњаку", истиче директорка удружења "Уточиште" Рут Дејвидсон.

Нови скандали на помолу

Министарка унутрашњих послова Суела Браверман рекла је посланицима британског парламента да би "ускоро могло на видело да изађе још шокантних случајева".

"Бићу искрен. Радим са десетинама хиљада фантастичних мушкараца и жена, али стотине не би смеле да су са нама и ја ћу то решити", обећава шеф лондонске полиције, комесар Марк Раули, који је после случаја Еверард заменио комесарку Кресиду Дик.

Заменица шефа лондонске полиције Барбара Греј у сузама тврди да ће Метрополитен полиција наставити да идентификује преступнике међу официрима, изводи их пред суд и избацује са посла.

Слична обећања жене у Британији чуле су и после убиства Саре Еверард.

Најновији скандал, али и они који предстоје, оставља једно питање без одговора – колико ће времена проћи пре него што Британке поново буду позвале полицајца у кућу и скувале му чај?

четвртак, 02. мај 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво