Читај ми!

Хапшење последњег кума Коза ностре, како је "пао" Матео Месина Денара

Пао је и последњи кум Коза ностре, Матео Месина Денаро, најопаснији вођа мафијаша у Италији. Ухапшен је у Палерму после 30 година бекства. Премијерка Ђорђа Мелони каже да је ово историјски дан за борбу против мафије, а тужиоци поручују – хапшење Денара представља смрт Коза ностре.

У мају 2017. године тужилац Маурицио де Лучија рекао је за РТС да "док се не нађе тело, неће веровати да је Месина Денаро мртав", иако се говори тако.

И пронађен је после 30 година скривања. Озлоглашени Дијаболик – Матео Месина Денаро, последњи вођа Коза ностре, ухапшен је у клиници "Мадалена" у Палерму.

"Данас, 16. јануара 2023. године, карабињери су у оквиру истраге коју је координирала канцеларија јавног тужиоца Палерма, ухапсили бегунца Матеа Месину Денара у здравственој установи где се лечио", рекао је вођа РОС-а јединице карабињера.

Шездесетогодишњи "кум" од прошле године прима хемотерапију због тумора. И то у болници која се, ни мање ни више, налази на 650 метара од дирекције за борбу против мафије на Сицилији.

"Чекао сам да урадим брис на ковид са још 40-ак људи, не знам да ли је и он био међу нама. Онда сам отишао на спрат са докторима и схватили смо да се нешто дешава. Кроз прозоре се видело много полиције, цела болница је била пуна карабињера. Онда је уследило узбуђење, чули смо сирене, а затим и вест о хапшењу", рекао је Франческо који је сведочио хапшењу.

Месина Денаро прво је покушао да побегне, а затим се предао карабињерима. Код себе је имао лажну личну карту на име Андреа Бонафеде. Ухапшен је и његов возач. Акцију су предводили тужилац Де Лучија и његов заменик Паоло Гвидо.

"Као и увек у оваквим случајевима, реч је о тимском раду који су карабињери спровели на изузетан начин. За нас је ово од највеће важности, за Републику која има обавезу према својим мученицима. Хапшење Матеа Месине Денара има историјску важност, јер је он једини крвник преостао на слободи. То је дуг који смо покушали да испоштујемо и успели смо", нагласио је Де Лучија.

Месина Денаро је 1993. осуђен на доживотну казну. За себе је говорио да је "својим рукама напунио читаво гробље". На њему места заузимају и страдали у две експлозије које су у италијанској јавности најјаче одјекнуле.

Наложио је 1992. године убиство тужилаца Ђованија Фалконеа и Паола Борселинија, тадашње зачетнике борбе против мафије. Пошту убијеним тужиоцима одала је премијерка Ђорђа Мелони, која се одмах по хапшењу Денара упутила на Сицилију.

"Ово је историјски дан, дан славе за пристојне људе, за породице жртава организованог криминала, јер жртва толиког броја хероја није била узалудна, неко је преузео ту палицу и тај рат се наставио. За нас је дан славља да својој деци можемо рећи да се мафија може победити. Нисмо победили у рату, нисмо победили мафију, али ова битка је била фундаментална битка коју треба добити, и то је тежак ударац за организовани криминал", истакла је италијанска премијерка.

Професор права на Универзитету Луис у Риму Маурицио Белакоса каже да је Матео Месина Денаро чувар фундаменталних тајни о веома деликатним стварима као што су, на пример, разлози за најтеже мафијашке злочине, за могуће сарадње политичара и мафијаша.

"Основно питање сада је шта ће се даље десити – хоће ли сарађивати са правосудним органима или не?", рекао је Белакоса.

Хапшење Дијаболика испраћено је аплаузима и честиткама широм Италије. Најгласније се пљескало на Сицилији, острву на ком се Коза ностра родила. Данашње хапшење, чуло се од надлежних, смрт је те мафијашке групе.

На њено чело Денаро је дошао после Бернарда Провенцана и Тотоа Рине. Важио је за омиљеног међу женама, које су му, како се спекулише, све до данас помагале у скривању.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се