Читај ми!

Села духова на Балеарским острвима, тражи се no passaran за продају кућа странцима

Званичници на шпанским Балеарским острвима желе да забране нерезидентима да купују имовину, јер растуће цене на Мајорки, Менорки и Ибици "терају" локално становништво и стварају "села духова" са празним кућама, преноси Гардијан.

Такав потез могао би да онемогући странцима куповину куће за одмор на архипелагу и следи сличну акцију у Канади, која је увела двогодишњу забрану нерезидентима да купују имовину, са изузецима за имигранте и становнике који у Канади бораве легално.

Хуан Педро Иланес, потпредседник Балеара, рекао је да би требало да следе пример Канаде и затражио од шпанске владе да изврши притисак на ЕУ да дозволи острвима да уведу сличну забрану.

"Многи европски и други грађани могу себи да приуште имовину по ценама превисоким за грађане ових острва", изјавила је претходно Франсина Арменгол, председница Балеара.

Иланес је признао да би забрана била у супротности са европским принципом слободног кретања.

Међутим, постоје преседани, на пример у аустријским Алпима, где је ЕУ препознала области од културног значаја или природне лепоте које треба заштитити од "претераног притиска споља".

Још један преседан су Аландска острва у Финској, где постоје ограничења за куповину кућа. У Хрватској грађани ЕУ морају бити становници 10 година да би могли да купе пољопривредно земљиште.

Власти Балеара желе и да Мадрид обузда цене кућа тако што ће острва прогласити "подручјем под стресом", дефинисаним као место где кирија или цена хипотеке прелази 30 одсто просечног прихода на локалу.

Куће на Мајорки и Форментери су међу најскупљим у Шпанији.

Село Деија, скупо и празно 

Тако је село Деија на западу Мајорке било омиљено међу Британцима откако је песник Роберт Грејвс тамо направио свој дом касних 1920-их. Село је део планинског ланца Сера де Трамунтана, који је на листи светске баштине Унеска.

Са 6.091 евро по квадратном метру, имање у Деији је друго по вредности у Шпанији. Агенција за некретнине Енгел енд Волкерс нуди "удобну" двособну кућу у селу за 1,6 милиона евра.

Поред тога што је међу најскупљим, куповина некретнина на Балеарским острвима далеко надмашује остатак Шпаније. Према националном заводу за статистику, од оних који су купили куће на Балеарима странци су чинили 38,95 одсто 2022. године, а национални просек износи 12,61 одсто.

Од 700 домова у Деији, 200 је празно, 37 одсто свих имања у селу је у власништву странаца – 23 одсто је у власништву Британаца.

Локалне власти су удвостручиле општински порез на празна имања, али је мало вероватно да ће то имати велики утицај на богате власнике.

Како су локални становници отишли, а куће остају празне већи део године, мање је муштерија за барове и ресторане.

Хотелијери и ресторатери се, наводе, боре да привуку особље са копна јер су кирије превисоке. У Деији има дупло више апартмана него што се изнајмљује, наводи Гардијан.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се