Читај ми!

Зашто се у Кини дистанцирају од чувеног милијардера Џека Маа

Кинески интернет гигант "Ант", компанија чију интернет платформу за плаћања и позајмице користи више од милијарду људи, настоји да очува егзистенцију и пословање дистанцирањем од свог оснивача, донедавно најбогатијег човека најмногољудније земље света Џека Маа.

Кинески интернет гигант "Ант", компанија за коју се веровало да ће листирањем на берзи прикупити огромну резерву свежег капитала од чак око 35 милијарди америчких долара, направила је важан корак којим се дистанцира од свог оснивача, чувеног бизнисмена и дуго најбогатијег човека најмногољудније земље света Џека Маа.

"Ант" је предузеће које се бави омогућавањем плаћања и позајмица преко интернета и које је познато по својој популарној апликацији "Алипеј", коју у Кини поседује чак више од милијарду корисника. Средином 2020. компанија је држала половину кинеског тржишта у мобилном онлајн плаћању, а кроз њену електронску платформу "Алипеј" годишње су вршене дигиталне трансакције укупне вредности око 1,8 билиона (1.800 милијарди) долара.

"Алипеј" тај назив носи јер је компанију "Ант" основала корпорација "Алибаба", чији је творац Џек Ма, бивши наставник енглеског језика и туристички водич, који је деведесетих година прошлог века основао сопствену интернет компанију која је израсла у једну од две највеће ИТ компаније у Кини и омогућила му да акумулира лично богатство у 2019. процењено на преко 50 милијарди долара.

"Ант" је за крај 2020. године планирао иницијалну берзанску понуду у Хонгконгу, на којој је, веровало се, требало да прикупи капитал у износу од чак 35 до 37 милијарди америчких долара. Међутим, кинеске власти су забраниле излазак "Анта" на тржиште капитала због неправилности у његовом раду.

Прошле недеље компанија је објавила да је утицај Џека Маа на одлучивање о њеној судбини драстично смањен. Наиме, он номинално поседује само десет одсто акција "Анта", али је већински власник у инвестиционом фонду који контролише неколико предузећа која држе огроман део акција "Анта", тако да је преко њих заправо имао одлучујућу рећ у пословању компаније.

Ма се, међутим, јављају медији, сложио са променом у систему управљања по којем ће свака од компанија које поседују удео у "Анту" гласати за себе и неће моћи да улазе у коалицију, односно, да формирају јединствени блок који би њему омогућио да контролише предузеће. То у пракси значи да се његов утицај на пословање умањује више од пет пута.

То дистанцирање компаније од свог оснивача ће, сматрају аналитичари у Источној Азији, помоћи да "Ант" изађе на берзу и докопа се свежег капитала, будући да је Џек Ма политички компромитован и да се током епидемије ковида повукао из јавног живота Кине.

Жртва сопствене таштине?

И док се на Западу пуно писало о томе да је 2020. држава спречила докапитализацију "Анта" јер је Џек Ма због својих арогантних и екстравагантних јавних наступа у којима се разметао богатством и отворене критике кинеске бирократије пао у немилост Комунистичке партије, у Кини се блокада "Анта" правда објективним правним аргументима.

Наиме, кинески стручњаци ставили су јавности до знања да је "Ант" своју услугу брзог и једноставног давања позајмица грађанима преко интернета највећим делом заснивао на новцу државних банака, а не групе "Алибаба" којој је припадао, али да притом није уплаћивао осигурање, односно, није учествовао у преузимању ризика за лоше дугове (невраћене позајмице), већ је тај ризик готово у потпуности пребацивао на плећа банака.

Они такође тврде да су критичка примедба Џека Маа о томе како у Кини практично не постоји финансијски систем и његово хвалисање да се не плаши законодавства привукли пажњу државних органа, али да су они и пре тих изјава подузели одређене кораке да обуздају монополизам ИТ гиганата попут "Алибабе" који су у првим деценијама овог века остварили огроман раст, између осталог, и захваљујући злоупотреби рупа у законодавству, које се није на време прилагодило појави и брзом развоју ИТ сектора.

Такође, када је у питању иницијална понуда, "Ант" је себе нетачно представљао као чисто ИТ компанију, мада је суштински предузеће које се бави финансијским услугама (будући да је преко 90 одсто својих прихода остваривао кроз узимање марже на дигитално плаћање и услугу позајмљивања новца), чиме је покушао да избегне прописе, односно, велико ограничење у докапитализацији које се односи на финансијски сектор.

Кинеске власти зато су наложиле компанији да се и формално реорганизује, односно, званично преобрати у финансијску институцију која се бави банкарством, осигурањем и управљањем богатством клијената, а не технолошким иновацијама.

Поред умањивања личног утицаја Џека Маа на руковођење компанијом, "Ант" такође последњих месеци ради и на организационом одвајању од групе "Алибаба", јер је присиљен на реформе које треба да ослабе његов монополски положај на тржишту онлајн финансијских услуга.

Сам Џек Ма од почетка епидемије ковида у јавности се појављивао само да би објавио "Алибабине" донације медицинске опреме, а новинари у Источној Азији верују да он сада живи у Токију, те да доста времена проводи путујући по свету. То сугерише да се у значајној мери повукао из вођења послова у Кини и учествовања у јавном животу те земље, где последњих година власти настоје да обуздају самовољу крупних богаташа.

Он је у међувремену препустио прво место на листи кинеских богаташа колеги Ма Хуатенгу, оснивачу и руководиоцу ривалског ИТ предузећа "Тенсент", које је познато по апликацији "Ви чет", која је кинеска верзија "Вотсапа" и има преко милијарду активних корисника.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара