Читај ми!

Подигнута оптужница за убиство бившег јапанског премијера Шинза Абеа

Суд у Јапану подигао је званичну оптужницу против Тетсуја Јамагамија за убиство бившег јапанског премијера Шинза Абеа, преноси локални лист Јомиури.

После шест месеци проведених под надзором психијатара 42-годишњи Тетсуја Јамагами оптужен је за убиство Шинза Абеа и нелегално држање оружја, преноси Ројтерс.

Према оптужници, Јамагами је 8. јула 2022. пуцао на Абеа у граду Нара на западу Јапана док је бивши премијер држао говор поводом избора.

Јамагами је ухапшен на месту, док је Абе подлегао повредама пре него што је превезен у болницу.

Оптужени је кривио Абеа за промовисање Цркве уједињења, тврдећи да је та верска организација довела његову породицу до просјачког штапа.

Црква уједињења је према речима Јамагаме убедила његову мајку да тој организацији поклони 715.000 евра.

Истрага је открила дубоке везе између Цркве уједињења и многих посланика Либерално демократске партије (ЛДП), којој је припадао и убијени Шинзо Абе.

Црква уједињења, позната по својим масовним свадбама, основана је 1954. године у Јужној Кореји, али њен главни извор прихода представљају донације из Јапана.

Шинзо Абе оставио је дубок траг у политици царевине како својим ставовима о јапанској политици током целог 20. века, тако и својом економском политиком. 

Био је најмлађи премијер у историји царевине. До 2020, када се повукао са места премијера, на тој функцији провео је укупно девет година, више од свих премијера после Другог светског рата. 

Абе је био лидер Либерално-демократске партије, десно конзервативне и најјаче јапанске странке.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво