Читај ми!

На северу Шведске пронађенa велика количина ретких метала неопходних за електрична возила

Шведска компанија ЛКАБ саопштила је да је код града Кируна на северу Шведске пронашла руде више од милион тона ретких метала, што је највеће такво налазиште у Европи.

Ретки земни метали неопходни су за многе високе технологије производних процеса и користе се у електричним возилима, турбинама ветра, за преносиву електронику, микрофоне и звучнике, преноси Ројтерс.

"Ово је добра вест, не само за ЛKАБ, регион и Шведску, већ и за Европу. То би могло да постане значајно за производњу критичних сировина које су значајне за омогућавање зелене транзиције", изјавио је извршни директор ЛKАБ-а Јан Мостром.

Та врста руде се не ископава нигде у Европи, због чега је цео континент зависан од увоза, а очекује се да у наредним годинама потражња порасте због све веће производње електричних возила.

Министарка енергетике Шведске Еба Буш изјавила је да је ово откриће прекретница за зелену транзицију у Европи, преноси шведски јавни сервис СВТ.

"Ово ће играти кључну улогу за зелену транзицију у Европи. Постоји велики потенцијал да Европа предводи зелену транзицију. Можемо истовремено да смањимо емисије штетних гасова и да будемо конкурентни", рекла је Еба Буш.

Међутим, са ископавањем новооткривених руда неће се почети ускоро. Из ЛКАБ-а су саопштили да планирају да поднесу пријаву за експлоатацију већ ове године, али су навели да ће бити потребно између 10 и 15 година да ископавање руда почне.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара