Врховни суд Бразила наредио хапшење више званичника због упада у институције

Бразилски Врховни суд наредио је хапшење шефа јавне безбедности у главном граду Бразилији, након што су присталице бившег председника Жаира Болсонара извршиле упад у зграде владе. Суд је такође затражио хапшење шефа војне полиције Бразилије.

Врховни суд у Бразилу наредио је хапшење више званичника због упада у институције, када су хиљаде демонстраната ушле у Врховни суд, Kонгрес и председничке канцеларије у недељу, преноси Ројтерс.

Суд је наредио хапшење Андерсона Тореса, који је био Болсонаров министар правосуђа, пре него што је овог месеца преузео дужност шефа јавне безбедности у Бразилији.

Торес, који је смењен са дужности у недељу, није био у граду када су се нереди догодили, јер је раније овог месеца одлетео на Флориду.

У објави на Твитеру јуче је рекао да ће се вратити у Бразил из Орланда, где је на породичном одмору и предати се органима правде.

Суд је такође затражио хапшење Фабија Аугуста Виеире, шефа војне полиције Бразилије, једног од више званичника одговорних за заштиту кључних зграда владе у престоници.

У налогу за хапшење је наведен њихов неуспех да обезбеде одговарајуће полицијске снаге, допуштење да у град уђе више од 100 аутобуса с Болсонаровим присталицама, као и пропуст да затворе камп у којем су се они месецима окупљали.

Широм града полиција је јуче почела са испитивањем више од 1.000 демонстраната који су приведени док су трупе разбијале њихов камп.

Демонстранти у кампу позивали су на војни удар како би се поништили избори у октобру на којима је левичарски председник Лула да Силва тесно победио Болсонара.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара