Читај ми!

Папа о стању света: Рат је злочин против човечности, смртна казна и насиље над женама недопустиви

У свом годишњем обраћању дипломатама, папа Фрања је осудио рат у Украјини, иранско понашање према демонстрантима и упад Болсонарових присталица у владине зграде.

У обраћању дипломатама акредитованим у Ватикану познато и као "папино обраћање о стању света", папа Фрања је означио теме од највеће важности за Свету столицу.

Папа је осудио "буђење смрти и разарања" изазвано офанзивом Русије на Украјину, описујући рат као "злочин против Бога и човечанства".

Рекао је да напади на цивилну инфраструктуру изазивају смрт "не само од пуцњаве и аката насиља већ и од глади и хладноће".

"Сваки чин рата усмерен ка неселективном уништавању читавих градова или великих подручја са становницима је злочин против Бога и човечанства који заслужује чврсту и недвосмислену осуду", рекао је папа Фрања.

Папа је такође упозорио на растућу нуклеарну претњу која је подсетила на кубанску ракетну кризу 1962. године.

Фрања је рекао да свет "још једном осећа страх и тескобу" и позвао на потпуну забрану нуклеарног оружја.

"Смртна казна недопустива"

Папа Фрања је осудио смртне казне против демонстраната у Техерану који траже веће слободе за жене.

У обраћању, папа је до сада најоштрије осудио примену силе над демонстрантима на протестима широм Ирана који су избили због смрти Махсе Аминија.

Посебно је осудио тортуру над демонстрантима у полицијском притвору.

"Смртна казна не може бити правда коју примењује држава, јер не представља средство одвраћања нити пружа правду, већ само подстиче жеђ за осветом", рекао је папа алудирајући на податак да су најмање четири особе погубљене у Ирану од почетка демонстрација.

Фрања је такође позвао на укидање смрне казне свуда у свету описујући је као "увек недопустиву јер нарушава неприкосновеност и достојанство личности".

У ширем коментару о правима жена на глобалном нивоу, папа је рекао да се жене у многим земљама и даље третирају као "грађанке другог реда".

"Оне су подвргнуте насиљу и злостављању, ускраћена им је могућност да уче, раде, запошљавају се и имају приступ здравственој заштити, па чак и храни", рекао је папа Фрања.

Коментар о образовању могао би да се односи на недавни потез авганистанских талибана да забране женама да студирају.

"Појачана политичка и друштвена поларизација"

Папа Фрања је изразио узнемиреност због "слабљења демократије" у Америци, наводећи да су присталице бившег бразилског председника Жаира Болсонара у недељу упале у зграде владе у Бразилији.

То је, како каже папа, доказ "појачане политичке и друштвене поларизације" која погађа различите регионе америчког континента.

Рекао је да постоји неколико земаља у којима су "политичке кризе оптерећене тензијама и облицима насиља који подстичу друштвене сукобе".

"Размишљам о ових последњих неколико сати у Бразилу", рекао је папа у делу обраћања који није претходно предвиђен у најављеном тексту његовог говора.

Папа Фрања је такође навео Перу, који је недавно захваћен протестима широм земље, и забрињавајућу ситуацију на Хаитију, где је насиље банди често.

"Постоји стална потреба да се превазиђе партијски начин размишљања и да се ради на промоцији општег добра", закључио је у свом обраћању дипломатама у Ватикану поглавар Римокатоличке цркве.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво