Читај ми!

Приведено 1.500 демонстраната у Бразилу, уништен сат који је направио часовничар Луја XIV

Војници су размонтирали камп који су направиле присталице бившег председника Жаира Болсонара у Бразилији, дан након избијања нереда. Најмање 1.500 демонстраната је приведено. Врховни суд тражи смену гувернера Бразилије. Ројтерс оцењује да је јучерашњи напад присталица овог десничарског политичара најгори атак на бразилске државне институције од успостављања демократије осамдесетих година прошлог века.

Хиљаде присталица бившег председника Бразила Жаира Болсонара упале су у недељу у зграде Конгреса, Врховног суда и у председничку палату у Бразилији.

Стотине припадника полиције под пуном опремом и са коњицом данас су распоређене код Генералштаба, док су се војници повукли, јавља Ројтерс.

Председник Луиз Инасио Лула да Силва, Болсонаров левичарски ривал који је преузео дужност 1. јануара, обећао је да ће привести одговорне за насиље.

Демонстранти су јуче разбијали прозоре и уништили намештај, уметничка дела, крали оружје и артефакте.

Међу уништеним артефактима је и сат из 17. века, дело часовничара Луја XIV који је Бразил добио од француског суда, као и слика вредна више од милион евра.

Лула да Силва се вратио данас у председничку палату, а у плану је састанак са министром одбране и командантом оружаних снага, како би разговарали о нападу на институције, који подсећа на напад Трампових присталица на Капитол пре две године.

Болсонаро, који је на Флориди, негирао је да је хушкао своје присталице, наводећи да су изгредници "прешли границу".

Судија Врховног суда наредио је смену гувернера Бразилије, Болсонаровог савезника, јер није спречио напредовање демонстраната, а од друштвених мрежа суд је затражио да блокирају налоге корисника који су подстицали нереде.

Досад је ухапшено 1.500 демонстраната. Министар правде наводи да је циљ истраге да се открије ко је финансирао неколико стотина аутобуса који су довезли Болсонарове присталице у Бразилију.

петак, 03. мај 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво