Читај ми!

Иран: Још три смртне казне због учешћа у демонстрацијама

Суд у Ирану је осудио на смртну казну још три демонстранта против власти, саопштила је данас иранска агенција Мизан. Од почетка протеста је погубљено четворо људи, а организација Амнести интернешнел (АИ) тврди да се смртна казна спрема за још најмање 26 демонстраната.

Салех Мирхасхеми, Маџид Каземи и Саид Јагхуби су осуђени за "покретање рата против Бога", односно убиство припадника добровољачке милиције Басиџ током протеста против Владе у Исфахану, преноси Ројтерс. Осуђени имају право жалбе на пресуду.

Милиција Басиџ, која је повезана с елитном Револуционарном гардом, помаже држави у гушењу протеста против власти који су започели 16. септембра. Повод за протесте је смрт курдске девојке Махсе Амини, која је преминула у притвору полиције за морал.

Иранска држава је на протесте реаговала репресијом, хапшењима и драконским казнама, а у овом тренутку се мањи протести још одржавају у Техерану, Исфахану и неколико других градова.

Од почетка протеста погубљено је четворо људи, а организација Амнести интернешнел (АИ) тврди да се смртна казна спрема за још најмање 26 демонстраната.

Они ће бити осуђени "у лажним процесима који треба да застраше јавност", наводи АИ.

Европска унија, САД и друге западне владе, као и папа Фрања, критиковали су власти у Ирану због изрицања смртне казне демонстрантима.

Ирански врховни вођа ајатолах Али Хамнеи је у данашњем телевизијском обраћању наговестио да држава неће променити свој приступ.

"Они који потпаљују ватру на јавним местима су без сумње починили издају", изјавио је Хамнеи. Према иранским законима издаја се кажњава смрћу.

 

понедељак, 29. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво