Читај ми!

Чешка, суд ослободио Бабиша оптужби за превару са субвенцијама ЕУ

Чешки суд ослободио је бившег премијера Андреја Бабиша оптужби за превару повезану са субвенцијама ЕУ, побољшавајући изгледе за успех овог милијардера и фаворита на овонедељним председничким изборима.

Тужилаштво је тражило за Андреја Бабиша новчану и условну казну затвора, оптужујући га да је незаконито присвојио око два милиона евра, намењених за изградњу рекреативно-конгресног центра у близини Прага, преноси Ројтерс.

Бабиш, који није присуствовао данашњем изрицању пресуде, раније је негирао било какво кривично дело.

У завршној изјави коју је у петак дао на суду, Бабиш је оценио да је цео случај био политички мотивисан.

"Цело суђење је осмишљено као политички мотивисан процес, без икаквих доказа", рекао је Бабиш новинарима напуштајући судницу у петак.

Бабиш (68) са својом странком АНО, која је тренутно у опозицији, настоји да освоји председничку функцију и замени свог савезника Милоша Земана коме у марту истиче други мандат.

Ослобађајућа пресуда могла би да му побољша изборне шансе, а резултати анкета показују да се Бабиш приближио својим независним ривалима Петру Павелу и Дануши Нерудовој.

Не очекује се да ће нови председник бити изабран у првом кругу који се одржава у петак и суботу, што би значило да ће други круг, по свему судећи, бити одржан 27. и 28. јануара.

понедељак, 29. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво