Читај ми!

Сахрана бившег папе Бенедикта XVI

Нешто пре поднева завршена је јавна церемонија сахране бившег папе Бенедикта XVI на Тргу Светог Петра у Ватикану. Папа Фрања предводио је обред током којег се читало на немачком, италијанском, арапском, португалском и француском језику.

Сахрани је присуствовало више од 60.000 људи, пренео је Би-Би-Си. Јавна церемонија сахране бившег папе Бенедикта XVI завршена је данас нешто пре поднева, а сандук са телом враћен је у базилику Светог Петра, где ће бити обављена приватна служба и сахрана.

Догађај је обележен једноставношћу у складу са оним што је Бенедикт тражио. Церемонија сахране до сада није забележена у дугој историји Католичке цркве јер је ово први пут да папа води службу током сахране другог (бившег) папе. Пред крај службе, папа Фрања је пошкропио ковчег светом водом, запалио тамјан, а изговорио је "Завршну похвалу и растанак", молећи Бога да "утеши Цркву".

Изговорио је на латинском: "Милосрдни оче, предајемо вашој милости папу емеритуса Бенедикта, кога сте учинили наследником Петровим и пастиром Цркве, неустрашивим проповедником ваше речи и верним служитељем божанских тајни".

Скоро 200.000 људи одало је, уочи сахране, пошту бившем папи Бенедикту Шеснаестом, чије је тело било изложено у ковчегу у Ватикану, саопштио је раније Ватикан. Бивши папа преминуо је у новогодишњој ноћи у 95. години, скоро деценију пошто је поднео оставку 2013. због нарушеног здравља.

Десетине хиљада људи присуствовало је сахрани на Тргу Светог Петра, испред Базилике Светог Петра, у 9.30 сати. 

Пошто Бенедикт више није био на челу Ватикана када је умро, присуствују само званичне делегације из Италије и Бенедиктове родне Немачке.

Лидери других земаља присуствовали су у незваничној форми - укључујући краља Филипа од Белгије и краљицу Летицију од Шпаније, као и лидере Пољске и Мађарске, пренела је католичка новинска агенција. Папа емеритус, према његовим последњим жељама, биће положен у гробницама испод базилике, где је сахрањено више од 90 понтифекса.

Пре него што буде положен у крипту, његово тело ће бити запечаћено у ковчег од цинка, који ће потом бити стављен у дрвени сандук. Дан националне жалости проглашен је у Португалу, док ће се у Италији вијорити заставе на пола копља на јавним зградама широм земље. Црквена звона звнонила су у 10 часова у Немачкој у знак сећања на бившег папу рођеног у тој земљи.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво