Читај ми!

Несташица лекова у Италији већа него за време пандемије

Ове године, грип готово истовремено са ковидом погодио је Италију чији су магацини апотека све празнији. Бруфен, парацетамол и слични лекови често не могу да се нађу у апотекама, што је случај већ месецима и са сирупом бруфена за децу. Овакву несташицу лекова Италија није видела ни за време пандемије.

Италијанска агенција за лекове "Аифа" објавила је податак да недостаје скоро 3.000 лекова или да су њихове залихе скоро исцрпљене, а ради се углавном о лековима који се користе за лечење грипа.

Ту су антимуколитици, као и неки антибиотици попут "азитромицина" за кога се погрешно веровало да лечи ковид, а нису уродили плодом апели лекара да се не стварају залихе тог антибиотика.

Национално удружење апотекара "Федерфарма" показује и недостатак антибиотика "цефиксорал", као и то да је престала производња антибиотика "зимокс", али за њих постоје алтернативе које свакако мора да препише лекар.

"Аифа" је објавила и да недостају лекови који се не користе за лечење грипа, већ за епилепсију и притисак, неки дијуретици и онколошки лекови.

Но, и у овом случају италијански систем на неки начин успева да издржи захваљујући алтернативама.

Од 3.000 лекова са листе агенције за лекове, 554 фали због производних и дистрибутивних проблема, због превелике потражње и смањених залиха.

"Недостатак лекова је нешто што се повремено дешава, али у овом моменту, иако је то незнатно, можемо да кажемо да недостају лекови више него у току пандемије", изјавио је за италијанске медије Роберто Тобија, национални секретар "Федерфарме".

Разлози недостатка лекова

Разлози су многобројни. Један од најважнијих је тај да је ове године Италијане погодио изузетно јак вирус грипа, најјачи у последњих 10-15 година.

Уз то циркулише и даље коронавирус, као и респираторни синцицијални вирус, што захтева коришћење лекова који се и иначе користе за грип у зимском периоду.

Роберто Тобија додаје и да су људи у страху да неће наћи ове лекове у апотекама, па купују залихе иако заправо немају никакву потребу за њима, а ту је и чињеница да Италија зависи од земаља попут Индије и Кине када се ради о производњи неких активних састојака, а те земље су у овом моменту успориле производњу.

Додаје да због руско-украјинског сукоба недостају неке сировине које нису само активни састојци. Недостаје нам материјал за паковање лекова, алуминијум и блистери у које се стављају лекови, недостаје картон и слично.

Италијани преферирају маркиране лекове

Многе апотеке су се активирале у смислу да саме праве лекове који су замена за оне којих нема тренутно на тржишту, а имају исту ефикасност попут индустријских.

У Италији многи грађани преферирају познате "марке" лекова од тзв. генеричких тј. лекова са истим активним саставом само под другим именом, па су апотекари дужни да, уколико нема баш тог лека, понуде пацијентима ове друге.

Италијани немају поверења у генеричке лекове тј. оне које не познају под одређеним именом, тако да ова земља броји најмањи проценат људи који користе генеричке лекове који нису ништа друго него ти исти лекови само под другим називом.

Сваке године Италијани потроше око милијарду ипо евра за "маркиране" лекове услед неповерења према генеричким лековима. 

Ситуација у свету

Светски медији преносе да због новог таласа заразе у Кини, апотеке у суседним земљама такође бивају испражњене.

"Многи људи купују парацетамол не би ли га послали родбини у Кини", изјавила је за Си-Ен-Ен апотекарка са Тајвана како би објаснила зашто га нема у њеној апотеци.

У Грчкој се бележи недостатак лекова за прехладу, кашаљ, антибиотика, као и спрејева за нос и инхалацију пре свега за децу.

Министар здравља Грчке Тханос Плеврис послао је писмо Европској комисији тражећи да се усвоји централна европска политика на нивоу ЕУ не би ли се спречио недостатак лекова. И Француска, Немачка и Румунија пролазе кроз сличну ситуацију, као и Велика Британија.

Национална здравствена организација у Ирској изнела је листу 186 лекова који резултирају као они који се теже проналазе због светске кризе у достављању. Док се не дође до заједничког решења на нивоу Уније, из "Федерфарме" у Италији поручују да је потребно апеловати на грађане да не праве непотребне залихе у страху од несташица или неких могућих, будућих пандемија.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво