Читај ми!

Анкара: Уколико Атина прошири своје територијалне воде доћи ће до ескалације

Портпарол турског председника Ибрахим Калин саопштио је да ће у случају да Грчка прошири своје територијалне воде на 12 наутичких миља, доћи до озбиљних последица.

На новинарско питање какав би био одговор Турске ако Грчка прошири своје територијалне воде на Криту, Калин је цитирао турског министра спољних послова.

"Недавно је министар спољних послова рекао да ће се свако продужење територијалних вода на више од 6 миља, а не 12 миља, одмах суочити са приговором, противљењем и жестоким отпором Турске. Жестоко ћемо се одупрети, нећемо то прихватити", рекао је Калин, преноси Катимерини. 

Калин је навео да би у случају проширења територијалних вода на Криту, турски бродови "кренули из Истанбула и затворили излазне пролазе ка Медитерану".

Нагласио је да Анкара неће прихватити такав корак Атине.

Пошто је грчки парламент усвојио Повељу УН о мору 1995. године, Турска је узвратила овлашћујући своју владу да предузме неопходне кораке, укључујући војну акцију, ако Грчка прошири своје територијалне воде на 12 наутичких миља.

Према Конвенцији Уједињених нација о праву мора (УНЦЛОС), свако грчко острво у Егејском мору ствара сопствену епиконтиненталну грану, што би значило да се грчки континентални праг протеже до источних грчких острва у близини турске обале.

У међувремену, Анкара тврди да је граница епиконтиненталног појаса у Егејском мору средња линија између обала две земље и да треба да буде одређена на једнаким основама.

понедељак, 29. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво