Читај ми!

Новогодишњи ватромет: Црни биланс у Немачкој

Било је мртвих и тешко повређених, десетине напада на службена лица и хиљаде интервенција ватрогасаца и полиције. То је биланс употребе петарди и ракета у новогодишњој ноћи у Немачкој, због чега неки траже забрану.

"Вандали! Ко сте ви?", пита се водећи немачки таблоид Билд након хаоса из новогодишње ноћи. Широм земље су ватрогасци и полицајци нападани ракетама за ватромет и снажним петардама. Епилог су десетине повређених и приведених. У Лајпцигу је младић (17) подлегао повредама од пиротхенике.

Због свега тога синдикати ватрогасаца и полиције траже увођење камера којима би се снимале њихове акције, као и потпуну забрану пиротехнике која је у Немачкој у новогодишњој ноћи нешто попут националног спорта.

"Све је више лудака"

Само у Берлину су полиција и ватрогасци изашли на терен 3.943 пута током дочека Нове године. Повређена су 33 полицајца и ватрогасца.

У четврти Кројцберг су запаљене барикаде, а потом је, како пише Билд, "двеста маскираних" људи напало полицију и ватрогасце пиротехником. У четврти Нојкелн било је око педесет изгредника, неко је испалио експлозивну направу на возило полиције. Приведено је преко сто људи у Берлину.

"Све је више лудака", рекао је бивши градоначелник Нојкелна Хајнц Бушковски за Билд. "Свака прослава је повод да се нападне ауторитет. А ауторитет су сви који носе униформу и желе да заштите грађане. То је за њих непријатељ са којим се мора обрачунати."

После славља

Синдикат ватрогасаца захтева да се њихова возила опреме такозваним деш-камерама које се обично стављају на ветробранско стакло. Тако би напади могли боље да се документују. Они су подсетили и на боди-камере које ватрогасци носе на униформи - тренутно се тестирају.

"Не требају нам строже казне. Желим само да се казне спроводе", рекао је председник Савеза ватрогасаца Карл-Хајнц Банзе за агенцију дпа. "Неприхватљиво је да наши људи буду угрожавани, готово прегажени, а да се то представља као багателни прекршај."

Откинуте руке и пар мртвих

Синдикат берлинске полиције тражи забрану продаје пиротехнике. "Широм Немачке смо видели да се пиротехника циљано користи као оружје против људи", рекао је председник синдиката Штефан Вех. Додао је да се томе мора стати у крај.

Он је затражио да пиротехнику користе само они који се професионално баве њоме и поступају одговорно. Али, додао је, од забране неће бити ништа ако се сви дебате сете тек следећег децембра.

Али, нису у питању само напади на службена лица - поново је дуга црна листа повреда које људи наносе сами себи петардама. Код Лајпцига се тинејџер (17) разнео експлозивом који је сам направио - и у болници подлегао повредама.

У Шенебеку на истоку земље је један човек (42) пуштао ватромет са улице и смртно страдао кад га је ударио аутомобил. У Уни на западу земље петарда је упала у капуљачу двогодишњег дечака те је тешко повређен.

Било је много откинутих шака и руку, изгубљених очију. У Фримару у покрајини Тирингији се човек (42) тако тешко повредио петардама порученим на интернету да су му обе подлактице ампутиране.

Нема политичке воље

Но, политичари опозиционих Демохришћана и владајућих Либерала успротивили су се општој забрани пиротехничких средстава. Понашање криминалаца не сме значити "да би и бројним људима који мирољубиво славе требало забранити ватромет", изјавио је посланик Демохришћана Торстен Фрај. Он сматра да је довољно што локалне самоуправе већ сада могу да забране ватромет на појединим местима.

Неспремност политичара да уведу забране оштро критикује Јирген Реш из Немачке помоћи животној средини. На сву невољу, ватромет у новогодишњој ноћи изазива један одсто годишње емисије финих честица у Немачкој.

Реш је рекао да савезна министарка унутрашњих послова Ненси Фезер (СПД) „носи одговорност за ужасне последице ове ноћи", и подсетио да већина Немаца подржава забрану петарди и ракета. Једна недавна анкета показала је да 53 одсто грађана подржава забрану, 39 одсто је против.

"У питању је мањина која користи новогодишњу ноћ и терорише већину пиротехничким средствима", додао је Реш.

Током две претходне пандемијске године ватромет је био забрањен, а сада као да су се многи зажелели. Иначе Немци годишње троше преко 120 милиона евра на експлозивне направе.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се