Читај ми!

"Сухоји" лете ка Техерану, Иран и Русија без коментара

Русија ће Ирану испоручити 24 борбена авиона "сухој" Су-35 које је, првобитно, наручило египатско ратно ваздухопловство. Обука иранских пилота почела је пролетос, тврде званичници Пентагона. Укупна вредност сложене војно-техничке сарадње процењена на десет милијарди долара.

"Сухоји" лете ка Техерану, Иран и Русија без коментара "Сухоји" лете ка Техерану, Иран и Русија без коментара

Званичници Пентагона тврде да ће Русија, током наредне године, испоручити Ирану 24 борбена авиона "сухој" Су-35, које је, првоботно, наручило египатско ратно ваздухопловство.

Свега пет од укупно 24 летелице овог типа испоручено је Египту, пошто је Вашингтон запретио Каиру озбиљним санкцијама уколико наставе да купују руске авиона. Сједињене Америчке Државе су Египћанима, у замену за одустајање од набавке "сухоја", понудиле нове верзије авиона Ф-15.

Од тренутка када је Египат одустао од набавке ескадриле "сухоја", појавиле су се гласине да би ови авиони, у различитим сложеним трампама, могли завршити у Ирану. Почетком августа, саветник за националну безбедност Беле куће Џејк Саливен најавио је трампу "сухоја" за иранске јуришне дронове, балистичке пројектиле и муницију.

До јуна прошле године, како су још раније јавили руски медији, у складу са уговором са Египтом окончана је производња 17 "сухоја", али је свега пет испоручено властима у Каиру.

Званичници САД тврде да је, од почетка рата у Украјини, војно-техничка сарадња Москве и Техерана подигнута на највиши ниво, те да се испорука "сухоја" иранском ратном ваздухопловству очекује током наредне године.

Ни Русија ни Иран нису коментарисали ове тврдње, али је командант иранског ратног ваздухопловства, генерал Хамид Вахеди, још у септембру најавио ову могућност.

"Размишљамо о томе и надамо се да ћемо у будућности набавити ове борбене авионе", рекао је генерал Вахеди агенцији Борна. Осим борбених авиона, Иран је, наводно, заинтересован и за хеликоптере и противваздушне системе.

Американци тврде да је обука иранских пилота у Русији почела још пролетос, отприлике у исто време када су се појавиле и прве информације о наводном договору Москве и Техерана о размени наоружања, према којем су пут украјинског фронта отишли ирански инструктори и дронови.

Иран је, првобитно, демантовао да су испоручени борбени дронови Русији, али је касније објавио да су те летелице испоручене руским оружаним снагама још пре почетка рата у Украјини.

Командант иранских оружаних снага, генерал Мохамед Багери је, током викенда, рекао да ће сарадња у развоју беспилотних летелица бити настављена у складу са интересима Исламске Републике. Ту изјаву су западни аналитичари протумачили као најаву даљих испорука борбених дронова Русији.

Американци војну сарадњу Русије и Ирана тумаче као "претњу стабилности Блиског истока", што је претходних месеци резултирало серијом заједничких маневара са израелским ратним ваздухопловством, током којих су увежбавани напади на објекте који се повезују са контроверзним иранским нуклеарним програмом.

Од почетка године, израелски и амерички авиони су у најмање три наврата увежбавали овакве нападе, а медији у Тел Авиву објавили су да је неколико авиона Ф-35 успело неопажено да улети у ирански ваздушни простор.

Такав развој догађаја изазвао је иранске власти на размишљање о набавци противваздушних система С-400, који се такође помињу у сложеним преговорима о сарадњи Москве и Техерана. Спекулације о испоруци овог система Ирану, донекле, замрле су када је иранска војска представила противваздушни систем Бавар 373.

Истовремено, Американци већ месецима тврде да Иран испоручује Русији и балистичке пројектиле наводећи, такође, да су од априла десетине транспортних авиона иранске Револуционарне гарде слетеле на руске аеродроме.

Лавина спекулација о продаји "сухоја" Ирану покренута је још крајем прошле године, када су у иранској ваздухопловној бази снимљени Су-35 и руски транспортни авион. Амерички војни званичници су овај догађај описали као увод у трансфер оружја.

Размена дронова за авионе може се протумачити и потребом иранског ратног ваздухопловства за летелицама, посебно после серије удеса током лета. Од краја јуна, Иранци су у несрећама изгубили Су-22 и прастари Ф-14 "томкет", који је набављен још у време владавине шаха Резе Пахлавија.

У компликовану игру око трампе авиона за дронове укључио се и израелски Мосад, наводећи да су Руси властима у Техерану омогућили приступ гомили сателитских снимака тајних локација широм Израела.

Оптужбе из Тел Авива уследиле су свега неколико дана пошто су Руси са Бајконура лансирали ракету-носач на којој је био ирански сателит "Хајам", што је одмах довело до медијске панике у Вашингтону и Тел Авиву, због наводне нове могућности две државе да шпијунирају покрете трупа од Украјине до Западне обале и Појаса Газе.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се