Читај ми!

Осумњичени за убиство Курда у Паризу – тужилаштво каже да је ксенофобија мотив злочина

Мотив осумњиченог за убиство троје Курда у Паризу била је мржња према странцима, рекла је тамошња јавна тужитељка Лор Бекуа.

Шездесетдеветогодишњи мушкарац, који се терети да је отворио ватру на пешаке у близини Курдског културног центра у центру Париза, од раније познат полицији, током саслушања је рекао да је пљачка његове куће 2016. године покренула у њему "лавину мржње према странцима која је постала патолошка", преноси Ројтерс.

Лор Бекуа навела је да је осумњичени описао је самог себе као "депресивну особу са суицидним мислима" и тврдећи да је последњи метак сачувао за самоубиство после злочина.

"Претресом куће родитеља осумњиченог, где је живео, нису пронађени докази о повезаности са екстремистичком идеологијом", рекла је Бекуа, додајући да је потенцијалне жртве прво тражио у предграђу француске престонице, али да је одустао од тог плана након што је пронашао неколико људи у комшилуку.

Пуцњава се догодила у петак у десетом арондисману Париза, када је убијена једна жена и два мушкараца. Париска јавна тужитељка навела је да се троје лакше рањених тренутно налази на болничком лечењу.

Према њеним речима, осумњичени је у недељу остао на психијатријском одељењу након што је његово испитивање прекинуто у суботу из здравствених разлога.

Како је рекла раније, осумњичени недавно пуштен из притвора док је чекао суђење за напад сабљом на мигрантски камп у Паризу пре годину дана.

Културни центар Ахмета Каје је место окупљања Демократског центра Курда у Француској (ЦДКФ), главног огранка курдског националистичког покрета и легалног представника Радничке партије Курдистана (ПКК), организације која је у рату са турском државом.

Убиство је изазвало немир у курдској заједници Француске, а хиљаде људи широм земље су се у суботу учествовало је на скуповима подршке Курдима.

На демонстрацијама у Паризу у петак и суботу дошло је до сукоба групе демонстраната са полицијом која је реаговала сузавцем.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се