Читај ми!

Папа Фрања: Свет чезне за миром

У традиционалном обраћању "Urbi et orbi" (Граду и свету) са балкона Базилике Светог Петра у Риму, папа Фрања је позвао на крај рата у Украјини и у другим деловима света, рекавши да "свет чезне за миром."

"Погледајмо у лица свој деци света која чезну за миром. Погледајмо у лица наше украјинске браће и сестара који овај Божић проводе у тами и хладноћи, далеко од својих домова због ратних разарања која трају већ 10 месеци," саопштио је папа десетинама хиљада верника који су се окупили на Тргу Светог Петра да чују његове речи.

Додао је да рат у Украјини "не сме да засени друге конфликте у свету", у областима као што су Сирија, Мјанмар, Иран, Хаити или регион Сахел у Африци, ни бригу за људе који у њима страдају, преноси Ројтерс.

Папа је апеловао и на обнову дијалога међу Израелцима и Палестинцима у светој земљи рођења Исуса Христа.

"Док многи седе за богатом празничном трпезом, огромна количина хране у свету се свакодневно баца, а новац се даје за наоружање", констатовао je папа.

Позвао је вернике да смисао Божића не траже у "лажном сјају прославе празника", већ у помоћи бескућницима, мигрантима, избеглицама и сиромашнима који траже нашу утеху и заштиту.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се