Читај ми!

Нови ракетни тест Пјонгјанга, протести из Сеула и Токија

Северна Кореја је испалила две балистичке ракете ка мору код своје источне обале, саопштила је јужнокорејска војска, што је последњи у низу тестова које је Пјонгјанг спровео ове године.

Јужнокорејски здружени штабови (ЈЦС) саопштили су да су ракете испаљене из области Сунан у главном граду Северне Кореје Пјонгјангу, наводећи да су летеле 250, односно 350 километара. Јапанска обалска стража је такође пријавила сумњиво лансирање балистичке ракете.

Таква лансирања су "озбиљна провокација која штети миру и стабилности" на Корејском полуострву и шире и представљају јасно кршење резолуције Уједињених нација, наглашава се у саопштењу, и позива на хитан прекид.

"Пратићемо и пратити развој догађаја заједно са САД у припреми за додатне провокације Северне Кореје, задржавајући чврст став приправности заснован на нашој способности да у великој мери одговоримо на било коју врсту провокације Пјонгјанга", навео је ЈЦС.

Јапански министар одбране Јапана Тоширо Ино рекао је да је његова земља дипломатским каналима у Пекингу уложила снажан протест Северној Кореји.

Главни секретар јапанске владе Хироказу Мацуно осудио је најновије лансирање као "апсолутно неприхватљиво".

Лансирање долази пет дана након што је та изолована земља испалила две ракете средњег домета у, како је назвала, "важном" тесту за шпијунски сателитски програм који намерава да заврши до априла.

Нове тензије избиле су ове недеље након што је Бела кућа у четвртак саопштила да је Северна Кореја испоручила пешадијске пројектиле приватној руској војној компанији, Вагнер групи, како би ојачала своје снаге у Украјини.

У међувремену, Министарство спољних послова Северне Кореје демантовало је наводе Вашингтона.

"Лажни извештај јапанских медија да је ДНРК понудила муницију Русији је најапсурднија обмана, која није вредна било каквог коментара или тумачења", навео је портпарол Министарства у саопштењу које је објавила државна агенција КЦНА.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се