Читај ми!

Јапански суд: Реактор стар 45 година може да ради

Окружни суд у Осаки је пресудио да нуклеарни реактор стар 45 година у централном Јапану може и даље да ради, одбацивши захтеве становника да се због безбедносних ризика овај реактор искључи.

Одлука Окружног суда у Осаки да нуклеарни реактор стар 45 година може да настави са радом, заправо је у складу са владиним залагањима за веће коришћење нуклеарне енергије, због могуће глобалне несташице горива и обећања Јапана да ће смањити емисије угљеника.

Притом, о старом реактору суд је одлучио само неколико дана уочи седнице владе премијера Фумија Кишиде на којој се очекује усвајање нове политике о нуклеарној енергији.

Нова политика се пре свега односи на поновно покретање реактора који су били у мировању после катастрофе у Фукушими 2011. и на продужење радног века застарелих реактора.

Министарство привреде и индустрије је сачинило план којим се дозвољава продужење животног века реактора сваких 10 година после 30 година његовог рада.

Радни век једног реактора је тренутно ограничен на 60 година, а комуналним предузећима се дозвољава да периоде када је јединица била ван енергетске мреже одузму из израчунавања њеног радног века.

Данашња одлука суда у Осаки је прва која се односи на безбедност реактора који су радили више од 40 година.

Главни судија је навео у пресуди да је компанија Кансаи електрик пауер, оператор реактора "Михама 3", предузела адекватне кораке да спречи деградирање опреме. Тиме је испунила захтеве Агенције за нуклеарну регулацију и добила оперативну дозволу.

У пресуди пише да старост реактора не захтева строже безбедносне стандарде од уобичајених.

Девет житеља из префектура Фукуи, Кјота и Шиге поднело је тужбу против Кансаи електрика у јуну 2021. тражећи суспензију реактора "Михама" због безбедносних ризика услед старења постројења.

Суд је такође одбацио друга безбедносна упозорења која су изнели тужиоци, укључујући отпорност на земљотрес и планове за евакуацију, наводећи да недостају конкретни докази о потенцијалном ризику.

Адвокати тужитеља су оценили да је очигледно да старење опреме повећава ризичност реактора и најавили да ће уложити жалбу на пресуду. Већина нуклеарних реактора у Јапану старија је од тридесет година.

среда, 01. мај 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво