Читај ми!

"Пума", најскупље борбено возило пешадије, комплетно заказала

"Пума" је најтеже и најскупље борбено возило пешадије на свету. Од Нове године је требало да постане "врх копља" НАТО-а. Али на вежбама Бундесвера, покварило се свих 18 тенкова који су били у акцији.

"Пума", најскупље борбено возило пешадије, комплетно заказала "Пума", најскупље борбено возило пешадије, комплетно заказала

Бундесвер је током недавних вежби открио велике проблеме са модернизованом верзијом борбеног возила "пума", пише Шпигл позивајући се на писмо команданта 10. тенковске дивизије генерал-мајора Рупрехта фон Батлера руководству војске и Министарству одбране Немачке.

Генерал пише о "тоталном неуспеху", јављају и многи други немачки медији преносећи извештај Шпигла.

Током вежбе са 18 тенкова типа "пума", борбена готовост јединице је у року од неколико дана пала на нулу – цркли су сви тенкови.

Пре свега је рањива електроника тог високотехнолошког тенка. У једном од њих је чак дошло до озбиљног пожара на кабловима у контролној кабини која се налази у куполи, али је без посаде, управља се даљински из утробе.

Војсци је природа недостатака већ позната од раније, наводи се у мејлу, али "никада раније није било толико кварова са оволиком учесталошћу". Притом је "пума" на овим вежбама коришћена само на стрелиштима у севернонемачкој низији и тамо не "претерано". 

Генерал пише да би, према оцени погођене компаније, а коју сматра веома веродостојном, пуна борбена спремност те тенковске јединице могла да се врати тек за три до четири месеца. Притом на Твитеру исказује задовољство способношћу војника.

Пометња у Министарству одбране

Писмо од петка изазвало је пометњу у Министарству одбране, јер се нови кварови односе на возила у специјалној конфигурацији са којима ће од Нове године немачка Pancergrenadierbrigade 37 учествовати у Заједничкој оперативној групи веома високе спремности НАТО (Very High Readiness Joint Task Force, VJTV).

Јединице Бундесвера са статусом ВЈТВ су политички и војно важне за обавезе Немачке према НАТО-у. Користиће се, између осталог, и на источном крилу НАТО-а.

Ако "пума" не буде доступна до краја априла 2023. у тим снагама за брзо реаговање НАТО-а, биће "до даљег" замењена опробаним борбеним возилом пешадије "мардер" (Куна).

Генерални инспектор Бундесвера Еберхард Корн је написао на Твитеру да ће Бундесвер радити на томе да брзо врати бробену спремност "пуме". Одмах ће бити извршена процена штете, заједно са стручњацима из индустрије наоружања.

"Испунићемо своје обавезе према НАТО-у од 1. јануара 2023", додао је он. "Чим сам добио поруку о неуспесима 'пуме' по завршетку вежбе, разговарао сам са индустријом. Они ће нас подржати са својим тимовима", рекао је Корн агенцији ДПА.

"Пума" од почетка проблематична

Нови кварови се тичу модернизованих "пума" код којих је према Бундесверу побољшана "оптика, ефикасност оружја и заштита војника". Ова верзија је тек прошле године проглашена спремном за борбу.

"Пума" је значајно модернија од свог претходника "мардера" који потиче још из времена Хладног рата и одавно је требало да га замени. Међутим, још од испоруке првих "пума" немачкој војсци, о том тенку се често писало по медијима због техничких проблема.

Министарство одбране је у јулу 2009. наручило укупно 405 "пума" по укупној цени од 3,1 милијарду евра. У међувремену је поруџбина смањена на 350, али је цена по комаду порасла – са око 7,6 милиона на око 17 милиона евра.

"Пума" као главно наоружање има уграђен стабилизовани топ од 30 милиметара. За разлику од "мардера", може прецизно да пуца у вожњи. Још једно побољшање су боље комуникацијске могућности. Посада "пуме" је "умрежена" са Pancergrenadirima које су је довели на бојно поље.

Министарство одбране је пре само неколико дана наручило 600.000 комада муниције за "пуму", у вредности од 576 милиона евра.

Борбено возило развијају и производе немачке фирме Krauss-Maffei Wegmann (KMW) и Rheinmetall Landsysteme GmbH (RLS).

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво