Читај ми!

Божићни вашари у Немачкој - уштеда енергије у мору светла

Немачка влада позива грађане да још више штеде електричну енергију, док истовремено у центрима градова, на традиционалним божићним вашарима, све сија и бљешти. Како то иде једно с другим?

Симбол града, Фрајбуршка катедрала, уздиже се 116 метара у вис. Та грађевина је прави магнет за туристе, а она се јасно може видети и са оближњег божићног вашара. За разлику од многих других атракција у Немачкој, осветљена је и ових дана у време енергетске кризе - економичним ЛЕД-сијалицама.

На први поглед, ни на божићном вашару у Фрајбургу нема знакова да се штеди енергија. Све сјаји и блиста. Организатори су још пре неколико година почели постепено да замењују старе сијалице које троше много струје, ефикаснијом ЛЕД-технологијом. Потрошња је зато ниска.

Организатор Томас Барт каже да је за расвету вашара потребно 12.000 киловат-сати на годишњем нивоу. „Због енергетске кризе, морали смо да видимо где можемо да постигнемо још веће уштеде. Зато божићну расвету ове године укључујемо четири сата касније - уместо у 10 пре подне, укључујемо је од 14 часова. На тај начин штедимо 30 одсто електричне енергије."

ЛЕД-технологија смањује потрошњу струје

Демијан Трабер на вашару у Фрајбургу продаје кобасице и кувано вино. Прошле године, када је божићни вашар због короне затворен само шест дана након отварања, био је на губитку око 10.000 евра. Недостатак радника, као и инфлација сада стварају нове проблеме. Многе његове колеге финансијски не стоје добро.

Ипак, након прве две недеље Трабер каже да је „веома задовољан" - божићни вашар је добро посећен, иако се понеко жали на високе цене. Кувано вино и кобасица коштају по четири евра. „Али, таквих притужби има сваке године", каже искусни продавац.

Трабер је на свој штанд увео ЛЕД-технологију још пре више година и успео је да смањи потрошњу струје. Али, постоје и границе када је реч о уштеди: „Не могу да печем кобасице на пола ватре."

Божићни бизнис одувек је био веома важан за трговце. Поједине бранше остварују велики део свог годишњег промета управо током хладних месеци.

„Након две и по године континуиране кризе и пада продаје, овогодишња божићна продаја изузетно је важна. Многи трговци зависе од тога", каже извршна директорка Удружења малопродаје Баден-Виртемберга Сабине Хагман.

А божићна расвета је притом од великог значаја за расположење и атмосферу на вашарима у немачким градовима.

Мање декорације, ниже грејање

У тржном центру „Гербер" у Штутгарту ове године ће због енергетске кризе бити угашен већи део спољне расвете. Неке божићне лампице, рецимо велика светлосна завеса, неће се користити . „У затвореном простору се ослањамо на ЛЕД-диоде", каже менаджер трговачког центра Гидо Ројтер.

„Нисмо хтели да одустанемо од божићних украса. Жеља нам је да и ове године посетиоцима понудимо прелепу, празничну, божићну атмосферу", каже директор тржног центра „Миланео" у Штутгарту Дирк Којтен. „Предбожићни период је време када се навише купује. Умјесто да потпуно одустанемо од божићних украса, ове године смо смањили њихов број. Значајно је смањено и време након којег се расвета после затварања центра пребацује у пригушени ноћни модус", каже Којтен.

Ипак, и један и други менаджер истичу да се далеко већа уштеда остварује прилагођавањем климатизације и грејања, на пример снижавањем температуре.

 Свака уштеда је важна

„Сваки мали допринос уштеди енергије помаже и зато је добродошао", кажу сарадници енергетске групе ЕнБW. Према њиховим проценама, уштеде од око 4.000 киловат-сати, као на божићном сајму у Фрајбургу, одговарају суми електричне енергије коју једно приватно домаћинство потроши током више од годину дана.

„Гас се такође користи за производњу електричне енергије. Ако смањите потрошњу електричне енергије, то такође доводи до олакшања на тржишту гаса. Сваки уштеђени киловат сат је од помоћи", кажу у ЕнБW.

Општина Ној-Изенбург жели да буде узор

Општина Ној-Изенбург у Хесену штеди много радикалније од Фрајбурга и Штутгарта. Ове године на улицама неће бити традиционалних божићних украса: 111 божићних звезда које су некада осветљавале улице, троше превише струје - свака око 120 вати. „Уштеда енергије за период од око шест седмица је око 12.000 киловат-сати", израчунао је градоначелник Дирк Гене Хагелштајн. На тај начин ће уштедети око 3.000 евра.

Ту је и ново, економичније клизалиште: уместо правог леда, ове године ће писта бити од синтетике. Тако се не троши струја и штеди се око 22.000 киловат-сати у односу на претходне године. „Ми би као општина требало да будемо узор за наше становнике. Када је у питању изостанак божићне расвете, пресудили су не само уштеђени киловат-сати, већ и порука коју желимо да пошаљемо", каже градоначелник.

Досадашње процене Мрежне агенције показује да је Немачка очигледно на добром путу када је у питању уштеда електричне енергије: од јуна ове године потрошња је мања него у одговарајућим месецима 2021. Чак се, кажу, „у неким месецима потрошња струје приближила нивоу који смо имали током 2020. - корона-године."

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво