Читај ми!

Катаргејт, супруг ухапшене потпредседнице Европског парламента признао своју улогу у афери

Супруг ухапшене потпредседнице Европског парламента Еве Каили, Франческо Ђорђи, који је умешан у аферу "Катаргејт" признао је да је учествовао у скандалу у у вези са примањем новца из Катара и Марока. Каилијева се суочава и са оптужбама за превару.

Каилијева, која је смењена са своје функцијеу притвору је због оптужби за прање новца и корупцију у вези са наводним исплатама које су она и још три особе примиле из Катара у скандалу који је потресао Европски парламент.

Међу њима је и њен супрпуг, Франческо Ђорђи. Портал Ил Фато Котидијано пренео је да је Ђорђи, који је иначе власник две невладине организације, признао белгијским властима да је умешан у аферу.

Ђорђи је навео да је управљао готовином која је долазила из Марока и Катара, а распоређена је између представника Европског парламента, парламентарних помоћника и других личности способних да утичу на то како ће гласати и понашати се унутар бриселских институција.

Истовремено се извинио та своје поступке и затражио да из притвора буде ослобођена његова супруга како би била са њиховом малом ћерком.

Каилијева је, међутим, негирала све наводе оптужбе. Међу ухапшенима због корупције је и бивши социјалдемократски посланик у ЕП, Пјер Антонио Панзери.

У вези са тим случајем, белгијска савезна правосудна полиција претресла је 16 кућа у Бриселу.

Још једна оптужба против Еве Каили

У међувремену, главни европски тужилац затражио је да Европски парламент укине имунитет од кривичног гоњења за двоје грчких посланика због сумње у превару, а једна од њих је Ева Каили.

Тужилаштво је у саопштењу навело да је његов захтев уследио након извештаја Канцеларије ЕУ за борбу против превара (ОЛАФ) и сумње у превару у вези са управљањем посланичким накнадама и, посебно, платама за помоћнике.

Наводи се да је реч о смењеној потпредседници ЕП-а, социјалисткињи Еви Каили и Марији Спираки, из странке десног центра Нова демократија.

Истиче се да је задатак Европског јавног тужилаштва да заштити новац пореских обвезника ЕУ истрагом и гоњењем злочина који утичу на финансијске интересе Уније.

Каилин адвокат у Белгији одбио је да коментарише оптужбе.

Спиракијева је на Инстаграму рекла да се слаже да јој се укине имунитет како би јасно ставила до знања да "нема ни евра финансијске разлике са Европским парламентом".

Питање се, како је рекла, тиче накнаде коју је примио бивши колега који је "пропушатао седнице Европског парламента због озбиљног личног проблема".

"Немам никакве везе са Катаргејтом", рекла је Спиракијева, мислећи на скандал са корупцијом под истрагом белгијских власти. "Немам никакве везе ни са једним другим случајем", додала је посланица ЕП-а.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво