Читај ми!

Крипто, револуција која једе сопствену децу

Хапшење Семa Бенкман-Фридa на Бахамима, oснивача једне од највећих берзи криптовалутама Еф-Ти-Екс (FTX) само је врх леденог брега захваћеног хладним таласом крипто-зиме. "Ово је једна од највећих финансијских превара у америчкој историји", рекао је Демијан Вилијамс, амерички тужилац јужног округа Њујорка. Еф-Ти-Екс је прошао брзи пут од рекламе за Супербоул до потпуног колапса. И то није једина компанија за трговину криптовалутама која се урушила за релативно кратко време.

Крипто, револуција која једе сопствену децу Крипто, револуција која једе сопствену децу

Осам кривичних пријава које је поднело америчко тужилаштво за јужни округ Њујорка уследиле су након оптужби које је подигла америчка Комисија за хартије од вредности оптужујући бившег милијардера да је преварио инвеститоре тако што је изградио компанију која je била "кућа од карата".

Између осталих оптужби, Бенкман-Фрид се сумњичи да је користио депозите клијената за плаћање дугова и трошкова "Аламеде", свог хеџ фонда.

У оптужници се наводи и да су се Бенкман-Фрид и други заверили да прекрше савезна правила о политичким донацијама. Бенкман-Фрид је био један од највећих донатора демократа, али је рекао да је донације давао и републиканцима, скривајући их као "црни новац".

Еф-Ти-Екс, покренут 2019. и са седиштем на Бахамима, поднео је захтев за банкрот 11. новембра након што се борио да прикупи новац како би спречио колапс, док су трговци журили да повуку шест милијарди долара са платформе за само 72 сата.

У року од неколико дана, Еф-Ти-Екс је прешао од процене вредности од 32 милијарде долара до банкрота, купци су захтевали повлачење средстава, а ривалска берза Бајнанс је раскинула необавезујући уговор о куповини компаније. 

У поднеску о стечају, како преноси Си-Ен-Би-Си, компанија Сема Бенкман-Фрида навела је да има више од 100.000 поверилаца, имовину која се креће између 10 и 50 милијарди долара, као и обавезе у истоветном распону. Поређења ради, "Леман брадерс" је у тренутку банкрота током светске економске кризе имао више од 600 милијарди долара у имовини, а "Енрон" 60 милијарди долара. 

Морфологија преваре 

Бенкман-Фрид је тврдио да "није знао шта се тачно дешава" у "Аламеда рисерчу" и да није ни водио компанију. Верџ наводи да не само што је имао директна овлашћења "за све Аламедине главне трговачке, инвестиционе и финансијске одлуке", већ је и депозите клијената, и криптовалуте Аламеда присвајала за сопствену употребу.

То је знао само мали круг људи, тврди Верџ. Аламедини трговци су могли да користе "у суштини неограничену" кредитну линију на Еф-Ти-Ексу, а постојали су посебни изузеци од уобичајених процеса који су давали Аламеди брже време извршења од свих осталих. 

И то није све. 

Трејдери Аламеде добили су инструкције да продају све, брзо и "генерално учине све што је могуће да брзо добију милијарде долара капитала за слање Еф-Ти-Ексу", наводи се у тужби.

Бенкман-Фрид је навео и да "дефинитивно постоји прилична хитност" и затражио је "добијање најмање две милијарде долара".

Комисија за хартије од вредности наводи и да су Банкман-Фрид, његови родитељи и запослени у Аламеди користили средства клијената за личну корист, за луксузне некретнине, приватне авионе, личне зајмове и политичке донације.

Средства купаца су такође искоришћена за рекламу за Супербоул са Ларијем Дејвидом у главној улози и спонзорство Еф-Ти-Екс Арене у Мајамију.  

Гиљотина и банкроти

Еф-Ти-Екс није једина компанија за трговину криптовалутама која је у последње време поднела захтев за банкрот. Две недеље након те компаније, БлокФај је затражио проглашење банкрота, преноси Ројтерс.

Хеџ фонд Three Arrow capital била је прва велика криптофирма која је банкротирала 2022. године, урушен колапсом криптовалута Луна и Тера у мају.

Војаџер дигитал, крипто-позамљивач из Њујорка, такође је прогласио банкрот и постигао договор у септембру да прода средства у вредности од 1,4 милијарде долара управо Еф-Ти-Ексу.

Још један крипто зајмодавац који је у банкрот увучен колапсом Тере и Луне, Целзијус нетворк је у јулу започео процес за банкрот у САД. Од тада, Целзијус је био уплетен у спорове око истрага о превари, различитог третмана корисничких налога, приватности корисника и потрошње на ново постројење за рударење биткоина.

Пут у ирелевантност

Европска централна банка крајем новембра саопштила је да је биткоин на "вештачки изазваном дисању и на путу ка ирелевантности", преноси Гардијан, у оштрој интервенцији која се залаже против давања регулаторног легитимитета тој криптовалути.

Виши службеници Европске централне банке (ЕЦБ) Улрих Биндзајл и Јирген Шаф критиковали су биткоин у блогу због тога што је, сматрају, легло нелегалних трансакција које доносе ризик по репутацију сваке банке која се умеша у овај сектор.

"Велики инвеститори у биткоин имају најјаче подстицаје да одрже хајп. Манипулације појединачних берзи или провајдера стејблкоина током првих таласа су добро документоване, али мање фактори стабилизације након наводног пуцања балона у пролеће", навели су Биндзајл и Шаф.

Биндзајл и Шаф тврде да је спекулативни балон вредности биткоина довео до експлозије лобирања из сектора криптовалута који је имао за циљ да ту криптовалуту третира као "само још једну класу имовине". 

Замишљен као револуционарно средство плаћања, које не зависи од банака, него од ланца, где се вредност преноси тренутно и на ком су се многи обогатили, а многи банкротирали, претвара се у сопствену супротност, и то не захваљујући технологији, него захваљујући похлепи и упркос технологији.

Робеспјерова максима да револуција једе своју децу зато виси над судбином Сема Бенкман-Фрида и ко зна кога све још. 

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се