Читај ми!

Оснивач пропале берзе криптовалутама ухапшен на Бахамима, очекује се да ће бити изручен САД

Сем Банкман-Фрид, oснивач једне од највећих берзи криптовалутама Еф-Ти-Екс (FTX) ухапшен је на Бахамима по налогу америчких тужилаца, дан пре него што је требало да сведочи пред Конгресом САД.

Како Ројтерс наводи, хапшење означава запањујући пад за 30-годишњег предузетника, који је због великог раста вредности биткоина и других криптовалута постао милијардер да би све изгубио крахом своје берзе.

Берза, покренута 2019. и са седиштем на Бахамима, поднела је захтев за банкрот 11. новембра након што се борила да прикупи новац како би спречила колапс док су трговци журили да повуку шест милијарди долара са платформе за само 72 сата. 

Тада се испоставило да је Банкман-Фрид тајно користио десет милијарди долара средстава клијената како би одржао Еф-Ти-Екс.

Хапшење је уследило док се Банкман-Фрид спремао да нападне своје бивше адвокате, новог извршног директора Еф-Ти-Екса Џона Реја и ривалске берзе Бајнанс на саслушању у америчком Конгресу.

У сведочењу, у чију је нацрт Ројтерс имао увид, Банкман-Фрид је планирао да каже да су га адвокати Саливен и Кромвел присилили да именује Реја за извршног директора након изненадног повлачења средстава клијената.

А када се за само неколико минута касније предомислио, након понуде од милијарди долара новог финансирања, адвокати су му, како тврди, рекли му је да је прекасно.

Банкман-Фрид сада неће моћи да сведочи, каже конгресменка Максин Вотерс, која је у изјави рекла да је изненађена када је чула за његово хапшење. Џон Реј треба да настави своје сведочење.

Њујорк тајмс: Оптужбе за превару и прање новца

Канцеларија државног тужиоца Бахама саопштила је да очекује да ће Банкман-Фрид бити изручен САД.

Портпарол канцеларије америчког тужиоца на Менхетну потврдио је да је Банкман-Фрид ухапшен на Бахамима, али је одбио да коментарише оптужбе.

Амерички тужиоци рекли су да је оптужница против Банкман-Фрида запечаћена и да ће оптужбе бити откривене данас.

Према новодима Њујорк тајмса он се суочава са оптужбама за превару и прање новца.

Банкман-Фрид је рекао да не мисли да има било какву кривичну одговорност.

"Никад нисам намрвао да преварим било кога", рекао је Банкман-Фрид у 30. новембра на скупу Њујорк тајмса.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара