Читај ми!

Британија, ход по јајима и месечарење међу ланцима снабдевања

Недостатак јаја "могао би да буде само почетак“ јер Велика Британија "улази у месечарење", у кризу снабдевања храном, упозорио је синдикат фармера и узгајивача. Уочи хитне данашње конференције за новинаре, Национална унија фармера саопштила је да би парадајз, краставци и крушке могли да буду међу следећим намирницама које ће вероватно бити погођене, јер све потичу из сектора са интензивном употребом енергије.

Национална унија фармера (НФУ) позвала је Владу да се укључи и помогне примарним произвођачима који су под великим притиском због растућих трошкова горива, ђубрива и сточне хране.

"Купци широм земље су деценијама имали загарантовану снабдевање висококвалитетном приступачном храном произведеном у складу са неким од највиших стандарда добробити животиња, животне средине и безбедности хране у свету", рекла је председница НФУ Минет Батерс за Би-Би-Си.

Али, додаје, британска храна је угрожена у време када глобална нестабилност угрожава стабилност светске производње хране, њену сигурност и енергетску безбедност.

"Бојим се да земља улази у даљу кризу снабдевања храном, а будућност британског воћа и поврћа у невољи", наводи Батерсова.

Према њеним речима, претње снабдевању храном у Великој Британији значе да би несташица јаја ове године "могла бити само почетак".

Неки велики ланци супермаркета увели су привремено ограничење куповине јаја као меру предострожности у новембру због утицаја на понуду растућих трошкова и птичјег грипа.

Уочи хитне данашње конференције за штампу, НФУ је саопштио да би парадајз, краставци и крушке могли бити међу следећим намирницама на које ће вероватно утицати проблеми са снабдевањем.

Међутим, Министарство за животну средину, храну и рурална питања (Дефра) саопштило је да Британија има висок степен сигурности хране која је "изграђена на снабдевању из различитих извора", укључујући снажну домаћу производњу, као и увоз кроз стабилне трговинске руте.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво