Читај ми!

Ирански министар спољних послова за РТС: Разматрамо захтеве са протеста

Има ли наде у скоро окончање вишемесечних протеста у Ирану и обнављање преговора о атомском програму Техерана? О томе, али и о 85 година дипломатских односа Србије и Ирана, који упркос притисцима не признаје једнострано проглашену независност Косова, за РТС је говорио министар спољних послова Ирана Хосеин Амир Абдолахијан.

Који је најновији развој догађаја када је реч о масовним протестима који месецима трају у градовима Ирана?

На почетку протеста грађани Ирана имали су мирољубиве захтеве. И наша влада разматра те захтеве. Али страни фактори су се умешали, преко друштвених мрежа, интернета – у покушају да мирољубиве захтеве претворе у немире и терористичке акције. Ирански народ је врло интелигентан и свестан тога.

Ухапсили смо вође терористичких група. Нећемо дозволити да страни фактори остваре своје циљеве. Протеклих година, сведоци смо покушаја САД да у Ирану – кроз медије, лажима на мрежама, изазивањем немира, и деловањем терориста ИСИС-а свргну власт у Техерану.

По њима постоје добри и лоши протести, добри и лоши диктатори и добри и лоши терористи. Један од горућих проблема у свету је примена двоструких стандарда неких западних земаља.

Могу ли се обновити нуклеарни споразум са Ираном и преговори? Техеран је недавно почео да обогаћује и уранијум до 60 одсто чистоће. Након најновије резолуције Међународне агенције за атомску енергију којом се тражи већа сарадња Техерана са западним силама око нуклеарног споразума и дозвола да Агенција изврши инспекцију на три спорне локације у Ирану. Да ли у садашњим условима тај споразум може да се обнови?

Са Међународном агенцијом за атомску енергију имали смо добре преговоре. Одговорили смо им и на питања о три спорне локације, где је нађен уранијум. И чим је договорено да стручњаци Агенције посете Иран – на столу се појавила нова резолуција, коју су предложиле САД и три европске земље. Она је изазвала и запрепашћење и неверицу самог директора Агенције.

Од Америке и три европске земље тражили смо да препоруче Агенцији да инспекцијама у Ирану приступи само са техничког и стручног аспекта, да се не дозволи злоупотреба Агенције у политичке сврхе, као инструмента новог притиска на Техеран. И управо то се десило.

Наш одговор било је повећање обогаћивање уранијума, повећање количине уранијума, и развој мирољубивог коришћења нуклеарне енергије. Ипак, наша комуникације са САД се наставља и ЕУ ради свој посао. Одлучни смо да постигнемо добар и трајан договор.

Како чланство Ирана у Бриксу може да утиче на јачање улоге Ирана у региону и како гасна сарадња са Русијом, недавно договорена за 40 милијарди долара, може да утиче на олакшавање енергетске кризе у свету?

Исламска Република је конструктиван играч на Блиском истоку. Иран је на путу југ-север-исток-запад. Имамо важну геополитичку позицију и користимо то. Иран има готово 90 милиона становника и јаке савезнике у региону, што обезбеђује мир и стабилност. Са суседима и пријатељима имамо добру сарадњу. Један од пријатеља је и Русија, и сарадња са њом нам је важна.

Трговинска сарадња Србије и Исламске Републике прошле године порасла је за 50 одсто, а договори Србије о куповини иранске нафте биће нови замајац у економској сарадњи. Политичка сарадња траје већ 85 година. На који начин Србија и Иран планирају проширење те сарадње?

У разговорима са српским званичницима јасно смо показали да Иран нема никакво ограничење у сарадњи са Србијом. Једна од области сарадње, сасвим сигурно, може бити енергетика јер извозимо нафту, гас, струју у многе земље. Са Србијом добро сарађујемо у индустрији, пољопривреди, науци, туризму. Развој и напредак народа Србије значи и бољитак народа Ирана.

Изражавам највеће поштовање народу Србије. Народ Србије је независност платио великом ценом. Зато је српском народу разумљиво када говоримо о независности.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се