Читај ми!

Индија преузела председавање Г20; Моди: Наше доба не мора бити доба рата

Индија је јуче преузела председавање Групом двадесет индустријски најразвијених земаља. Тим поводом, индијски премијер Нарендра Моди написао је ауторски чланак у којем наводи да су конфронтација и компетиција између идеја, идеологија и идентитета постали су норма. Нажалост, и даље смо заробљени у том истом начину размишљања да неко мора да изгуби да би неко други добио, навео је Моди. Преносимо ауторски чланак индијског премијера у целости.

Претходних 17 председавања Г20 дало је значајне резултате, између осталог, у контексту обезбеђивања макроекономске стабилности, рационализације међународног опорезивања, смањења дужничког оптерећења.

Ми ћемо имати користи од ових постигнућа и наставићемо да их надограђујемо. Међутим, како Индија преузима ову важну палицу, запитао сам се - да ли би Г20 могла и више од тога? Да ли можемо да подстакнемо суштинску промену начина размишљања, која би ишла у корист читавог човечанства? Верујем да можемо. Наш начин размишљања обликују околности.

Током читаве историје, људи су живели у оскудици. Борили смо се за ограничене ресурсе јер је наш опстанак зависио од тога да их ускратимо другима. Конфронтација и компетиција - између идеја, идеологија и идентитета - постали су норма.

Нажалост, и даље смо заробљени у том истом начину размишљања да неко мора да изгуби да би неко други добио. Томе сведочимо када се земље боре око територије или ресурса. Томе сведочимо када се залихе неопходних намирница користе као средство убеђивања. Томе сведочимо и када неколицина гомила вакцине, упркос томе што милијарде људи остаје изложено.

Неки би рекли да су конфронтација и похлепа просто у људској природи. Не бих се сложио. Уколико су људи урођено себични, како би се онда могла објаснити трајност толико много духовних традиција које истичу суштинско јединство свих нас?

Једна таква традиција, која је популарна у Индији, сматра да су сва жива бића, па чак и неживе ствари, сачињене од пет основних елемената - земље, воде, ватре, ваздуха и етра. Склад између ових елемената - у нама и између нас - кључан је за наше физичко, друштвено и еколошко благостање.

Током свог председавања Групом 20, Индија ће настојати да промовише ово универзално осећање јединства. Отуда и наша тема "Једна Земља, једна породица, једна будућност". Ово није само слоган. Он узима у обзир недавне промене околности, које смо колективно пропустили да уважимо.

Данас, ми имамо средства да произведемо довољно за подмиривање основних потреба свих људи на свету. Данас, ми не морамо да се боримо за опстанак - наше доба не мора бити доба рата. Заправо, и не сме да буде! Највећи изазови са којима се данас суочавамо - климатске промене, тероризам, пандемије - могу се решити не борбом једних против других, већ само заједничким деловањем.

Срећом, данашње технологије нам омогућавају да решавамо ове проблеме на нивоу човечанства. Огромни виртуални светови које данас насељавамо показују неизмерну прилагодљивост дигиталних технологија.

Имајући у виду да је Индија дом за шестину човечанства са огромном разноликошћу језика, религија, обичаја и веровања, она представља својеврстан микрокосмос. Са најстаријом знаном традицијом колективног одлучивања, Индија доприноси суштинској ДНК демократије. Као мајка демократије, индијски национални консензус се не постиже диктатом, већ сливањем милиона слободних гласова у једну хармоничну мелодију.

Данас је Индија најбрже растућа велика економија. Наш начин управљања који у фокусу има грађане стара се и о нашим најмаргинализованијим грађанима, док истовремено подстиче креативну изузетност наше талентоване омладине. Покушали смо да национални развој не буде пример управљања са врха надоле, већ "народни покрет" предвођен грађанима.

Имамо моћну технологију да створимо дигитална јавна добра која су отворена, инклузивна и интероперабилна. Она су обезбедила револуционарни напредак на пољу друштвене заштите, финансијске инклузије и електронских плаћања.

Из свих ових разлога, искуства Индије могу дати корисне увиде за могућа глобална решења. Током нашег председавања Групом двадесет, представићемо индијска искуства, сазнања и моделе као могуће обрасце за друге, посебно развијене земље.

Наши Г20 приоритети биће формулисани у консултацијама не само са партнерима из Г20, већ и земаља у развоју, чији се глас често не чује. Наши приоритети ће се фокусирати на исцељивање наше "Једне Земље", постизање склада у оквиру наше "Једне породице", и давање наде за нашу "Једну будућност".

Како бисмо опоравили нашу планету, даћемо подстрек одрживим и еколошким животним стиловима који се ослањају на индијску традицију старатељског односа према природи.

Како бисмо промовисали склад унутар људске породице, трудићемо се да деполитизујемо глобално снабдевање храном, ђубривима и медицинским производима, тако да наше геополитичке тензије не доводе до хуманитарних криза. Као што је случај и у нашим породицама, они чије су потребе највеће морају увек бити наша прва брига.

Како бисмо будуће генерације испунили надом, подстаћи ћемо искрен разговор међу најмоћнијим земљама света како бисмо умањили ризик које представља оружје за масовно уништење, и оснажили глобалну безбедност.

Индијска агенда за Г20 ће бити инклузивна, амбициозна, усмерена на деловање и одлучна. Хајде да се удружимо да учинимо индијско председавање Г20 председавањем исцељења, хармоније и наде. Хајде да радимо заједно на обликовању нове парадигме - глобализације фокусиране на добробит људи.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се