Читај ми!

Турски "Мач канџа" као освета за напад у Истанбулу

Турска је покренула ваздушне нападе на северне регионе Сирије и Ирака, циљајући курдске групе које Анкара сматра одговорним за прошлонедељни смртоносни бомбашки напад у Истанбулу, саопштило је турско министарство одбране. Уништено 89 циљева, наводи турско Министарство одбране.

Како се наводи, ратни авиони напали су базе у Турској забрањене Радничке партије Курдистана (ПКК) и Јединице за заштиту народа Сирије (ИПГ), пренео је АП.

Турско Министарство одбране саопштило је да је уништено 89 циљева, укључујући склоништа и складишта муниције, у ваздушним нападима на базе курдских екстремиста на северу Ирака и северу Сирије.

Напади су изведени на Кандилу, Асос и Хакурк у Ираку и Кобанију, Тал Рифат, Цизире и Дерик на северу Сирије, наводи се у саопштењу и додаје да су међу неутрализованима такозване вође терористичке организације, пренео је Ројтерс. 

Министарство је навело право Турске на самоодбрану према члану 51 Повеље Уједињених нација у покретању операције коју је назвало "Мач канџа".

Наглашава се да Турска циља подручја "које су терористи користили као базу у својим нападима и да настоји да спречи нападе, обезбеди своју јужну границу и уништи тероризам на његовом извору".

Ваздушни напади су уследили након што је 13. новембра експлодирала бомба у центру Истанбула, убивши шест људи и ранивши више од 80.

Турске власти су за напад окривиле ПКК и њен сиријски огранак ИПГ, док су Курдске милитантне групе, међутим, негирале умешаност. 

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се