Читај ми!

Северна Кореја лансирала ракету која може да погоди копно САД

Северна Кореја испалила je једну од најмоћнијих интерконтиненталних балистичких ракета до сада, која има домет до копна Сједињених Америчких Држава.

Северна Кореја, која је ове године лансирала најмање 88 балистичких и других пројектила, испалила је ИЦБМ који може да лети 9.300 миља (скоро 15.000 километара) или дуже. То значи да је ракета може да допре до копна САД, изјавио је јапански министар одбране Јасуказу Хамада, преноси Еј-Би-Си њуз.

И војске Сједињених Држава и Јужне Кореје анализирају податке, али најновије лансирање Северне Кореје укључивало је пројектил који је прешао раздаљину од 1.000 километара, наводе јапански и јужнокорејски званичници.

Ракета је достигла висину од скоро 6.000 километара и летела је 69 минута пре него што је пала на око 210 километара од Хокаида у северном Јапану, потврдиле су власти.

Командант 35. борбеног крила у ваздухопловној бази Мисава која се налази на северу Јапана наредио је свима у бази да траже заклон 23 минута након лансирања ракете.

"У овом тренутку нема додатних назнака или упозорења о непосредној претњи ваздухопловној бази Мисава", рекао је командант Мајкл Ричард.

Председник Џо Бајден је упознат са ситуацијом и наставиће блиске консултације са савезницима, наводи се у саопштењу Беле куће.

"Ово недавно понашање Северне Кореје је дрско кршење више Резолуција УН о безбедности. Дестабилизује безбедност у региону и непотребно подиже тензије. Снажно осуђујемо ове акције и поново позивамо Северну Кореју да заустави даље незаконите, дестабилизујуће акте. У име Сједињених Држава, поново потврђујем чврсту посвећеност нашим Индо-пацифичким савезима. Заједно, земље представљене овде ће наставити да подстичу Северна Кореја да се посвети озбиљној и трајној дипломатији", рекла је потпредседница САД Камала Харис која у Бангкоку присуствује форуму Азијско-пацифичке сарадње (АПЕЦ).

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво