Читај ми!

Велики антивладин протест у Ирану након сахране дечака

Након сахране дечака убијеног у пуцњави за коју је његова мајка окривила снаге безбедности, у Ирану је одржан велики антивладин протест.

Протест је последњи у таласу демонстрација које су се десиле широм земље у последња два месеца, пренео је АП. 

Видео-снимци који круже друштвеним мрежама приказују стотине демонстраната у југозападном граду Изеху, а протести су избили и у граду Захедану на истоку земље.

Државни медији у Ирану известили су да је у јучерашњој пуцњави у Изеху погинуло седморо људи, а неколико рањено, укључујући припаднике снага безбедности.

Власти су за напад окривиле "терористе", без изношења додатних детаља.

Међу жртвама је био и деветогодишњи дечак Кијан Пирфалак, а његова мајка Зеинаб Молаеи рекла је полиција зауставила породицу која је била у аутомобилу и рекла им да се због сопствене безбедности одвезу јер је у близини у току протест.

"Када су се они окренули полиција је отворила ватру на возило, рекла је мајка дечака", пренела је новинска агенција Фарс.

Државни медији су првобитно навели да је убијена млада девојка, али су касније изменили извештаје.

Фарс је навео у извештају да је 11 особа ухапшено у вези са пуцњавом у Изеху, за коју ирански званичници кажу да се истражује.

Полиција на каменице узвратила сузавцем

Десетине демонстраната окупило се у различитим деловима Изеха у време напада, скандирајући антивладине пароле и гађајући камењем полицију која је испалила сузавац да би их растерала, јавили су државни медији.

Иначе, протести у Иранун су почели након смрти Махсе Амини (22) коју је 16. септембра ухапсила "полиција за морал".

Убрзо су ескалирали у позиве на свргавање иранских власти и окончање теократије успостављене након Исламске револуције 1979. године.

Власти су као одговор на протесте ограничиле приступ медијима и повремено искључују интернет, што отежава потврђивање детаља о немирима у различитим деловима земље, наводи АП.

Према подацима активиста за људска права, најмање 388 људи је убијено, а више од 16.000 ухапшено, а погинула су и најмање 53 припадника снага безбедности.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво