Читај ми!

Војни лидери Мјанмара ослободили скоро 6.000 затвореника

У Мјанмару су војни лидери амнестирали око 6.000 затвореника међу којима су и Шон Турнел, аустралијски економиста и некадашњи саветник свргнуте премијерке и председнице највеће странке те земље Аунг Сан Су Ћи.

Министарка иностраних послова Аустралије Пени Вонг рекла је да влада поздравља извештаје о ослобађању Шона Турнела, који је оптужен за кршење Закона о државним тајнама и осуђен у септембру на три године затвора, преноси Ројтерс.

"Сигурност професора Турнела је и даље наш приоритет. Због тога у овој фази нећемо давати више коментара", написала је Вонг у објави на Твитеру.

Међу ослобођенима су бивша британска изасланица Вики Бовман и јапански редитељ Тору Кубота, пренели су Иравади њуз и Би-Би-Си Бурма.

Бовманова је оптужена за кршење Закона о имиграцији, а Кубота за побуну.

Британска изасланица је била затворена заједно са својим мужем, истакнутим бурманским уметником Ко Хтеин Лином.

Мјанмар се налази у политичкој кризи од када је војска извршила удар у фебруару прошле године и затворила цивилне лидере, укључујући бившу премијерку и председницу највеће странке Аунг Сан Су Ћи.

Добитница Нобелове награде за мир, 76-годишња Су Ћи је почетком септембра ове године проглашена кривом за изборну превару и осуђена на три године затвора уз принудни рад. 

Она се од фебруара прошле године, од када је у притвору, суочава са десетак оптужби - од корупције и подстрекавања до одавања службене тајне, које све негира, и по којима је већ осуђена на више од 17 година затвора. 

Мјанмар, држава у којој се догодио војни удар, суочавала се и раније са сличним ситуацијама, а војна хунта је два пута преузимала власт у тој земљи која се некада звала Бурма.  

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара