Читај ми!

Аризона и Невада држе кључ победе у Сенату, републикaнци близу већине у Прeдставничком дому

Све очи америчке јавности упрте су у Аризону и Неваде, где стотине хиљада непребројаних гласова држе кључ контроле над Сенатом САД, три дана након након што су Американци гласали на међуизборима.

Већину у Сенат могу освојити или демократе или републиканци тако што ће се победити у обе државе. Подела би међутим довела да други круг избора за Сенат 6. децембра у Џорџији буде одлучујућа битка за горњи дом Конгреса САД.

У међувремену, републиканци су се полако ближе победи у Представничком дому и преузимања контроле од демократа, што би им омогучило право вета над законима које би председник Џо Бајден могао да предложи и омогућило би им да покрену велики борј истрага о његовој администрацији.

Исход трка за Сенат Аризоне и Неваде, вероватно се још данима неће знати. Надлежни у обе америчке савезне државе су рекли да би пребројавање листића могло потрајати до следеће недеље.

Резултати од уторка указују да су републиканци далеко испод великог "црвеног таласа" који су очекивали, упркос Бајденовом ниском рејтингу и дубокој фрустрацији бирача због највише инфлације у последњих 40 година.

Демократе су републиканце приказале као екстремисте, указујући на одлуку Врховног суда да укине општенационално право на абортус и стотине републиканских кандидата који су промовисали лажне тврдње некадашњег председника Доналда Трампа да су 2020. избори нерегуларни.

Неки од Трампових најистакнутијих кандидата гувернере савезних држава су изгубили, кварећи свој статус међу републиканцима да без њега нема победе, навевши неколицину да га окриве да је због подела које ствара заслужан за разоравајући резултат.

Такав исход може повећати шансе да гувернер Флориде Рон Десантис, који је поразио свог демократског ривала у уторак, одлучи да изазове Трампа за председничку номинацију 2024. године.

Иако Трамп није званично покренуо нову трку за Белу кућу, некадашњи председник је то снажно наговестио у својој резиденцији на Флориди.

Трамп је осудио Десантиса у изјави у четвртак, преузевши заслуге за његов политички успон, док је нападао критичаре на свој друштвеној мрежи, Трут Соушал.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво