Читај ми!

Политико: Лоши односи у срцу ЕУ – Фон дер Лајенова и Мишел не комуницирају

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и председник Европског савета Шарл Мишел нису у добрим односима и, како тврди портал Политико, комуникација између њих не постоји, па се не очекује да се заједнички појаве на самиту Г20 у Индонезији.

Двоје највиших званичника ЕУ не путују заједно чак и када су позвани на исти догађај, избегавају се, а њихови сарадници који су укључени у организовање путовања раде по строгим упутствима како би се избегло било какво преклапање за време путовања, наводи портал Политико.

Несугласице између Мишела и Фон дер Лајенове су толико озбиљне да два званичника блокирају један другоме састанке са страним функционерима, а њихови сарадници комуницирају са другом страном само када је то неопходно.

Политико наводи да ће један од важнијих састанака на самиту Г20 бити сусрет Мишела и кинеског лидера Си Ђинпинга који би требало да се одржи на маргинама самита, а да Фон дер Лајенова није позвана пошто је одбила да дозволи Мишелу да присуствује састанку са индијским премијером Нарендром Модијем на Г7 у Немачкој у јуну. 

Европска комисија је извршно тело Уније и она предлаже законе. Урсула фон дер Лајен је на ову функцију дошла из немачке владе где је била министарка одбране. Рођена је у Бриселу, а њен отац је био високи функционер Европске комисије. 

У Савету ЕУ се састају лидери држава чланица, а њихова мисија је да предлоге Kомисије трансформишу у законе које затим треба да прихвате чланице и да их примене код куће. Председник Савета Шарл Мишел је бивши белгијски премијер и син бившег министра спољних послова Белгије Луја Мишела.

Њихове функције преклапају се у више сфера, али данас, како истиче Политико, готово и да не постоје координациони састанци њихових кабинета, што отежава рад Комисије и Савета. 

У почетку је, према речима једног званичника у Бриселу, било мањих застоја и да су првих месеци сваког понедељка имали поподневни састанак.

Сукоб је доспео у јавност за време посете Фон дер Лајенове и Мишела Турској када на састанку са Ердоганом није била предвиђена фотеља за председницу Европске комисије, а за Мишела јесте.

Фон дер Лајен је неколико дана касније, у Европском парламенту, искористила прилику да каже шта мисли о ово инциденту. Рекла је да "повређена" инцидентом који је одраз сексизма.

Током врхунца инцидента, који је у јавности био познат као "Софагејт", Политико истиче да је у медијима је објављено да је Мишел допринео лошим односима отказивањем редовног ручка са Фон дер Лајеновом због сукоба са посетом афричког шефа државе, али званичници Европског савета истичу да је председница Комисије отказивала састанке и пре догађаја у Турској.

Из Европске комисије истичу да се њих двоје готово сваке седмице састају на разним форумима, иако се одустало од тет-а-тет састанака.

Скоро годину дана касније, поново је дошло до сличног инцидента.

У фебруару 2022. године, током руковања са афричким званичницима, министар спољних послова Уганде је прошао поред Фон дер Лајенове и поздравио се са Мишелом, а затим и за Емануелом Макронон. Француски председник је дискретно сугерирао афричком политичару да би било добро да се позради са председницом Kомисије, а Мишел је остао без посебне реакције.

Они којима није позната нетрпељивост између ова два висока званичника, били су изненађени оштрим тоном Мишела када је недавно јавно, преко медија, оптужио Kомисију што није предложила ограничење цене природног гаса, након што су национални лидери позвали на то на свом октобарском самиту.

У Бриселу се по кулоарима воде приватне дискусије ко је више крив за ову ситуацију.

По писању Политика, Бајденова администрација има блиске односе са тимом фон дер Лајен, нарочито у вези са санкција против Русије, док се Мишел "бори да се пробије".

Званичници се углавном слажу да су оба лидера крива, Мишел због свог понашања током инцидената попут "Софагејта" и Фон дер Лајен због своје склоности да држи блиску контролу на рачун сарадње.

Европски званичници са којима је Политико разговарао закључили су да однос између две европске институције никада није био на тако ниском нивоу, а поједини су изјавили да је хитно потребна "одрасла особа" у институцијама.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво