Читај ми!

Како Европа шпијунира своје грађане

У бројним европским земљама се користи софтвер за шпијунажу. Демократска права су угрожена, тврди се у извештају Европског парламента.

Када је Илон Маск купио Твитер, комесар ЕУ за унутрашње тржиште Тјери Бретон одмах је упозорио америчку компанију да мора да се придржава правила "такмичења" која важе у Европској унији, а кад се ради о злоупотреби шпијунског софтвера од стране европских влада, то у институцијама у Бриселу готово никога не интересује, критикује специјална известитељка тзв. "Пега-одбора" Европског парламента, холандска посланица Софи ин 'т Велд.

Притом се, каже, ради о озбиљној претњи демократским правима, јер европске владе, правдајући се бригом за националну безбедност, неконтролисано користе "Пегасус" и сличне софтвере и шпијунирају критичаре владе, новинаре или опозиционаре.

Европска афера

"Злоупотреба је свеевропска афера", стоји у међу-извештају истражног "Пега-одбора" који је ове недеље представила Софи ин 'т Велд. "Земље-чланице ЕУ користиле су софтвер за надзор против својих грађана, а у политичке сврхе, односно како би заташкале корупцију и криминалне активности."

Притом, како је додала, ниједна национална институција није била спремна да Европском парламенту пружи конкретне информације, па је њен одбор у свом раду морао да се ослони на јавно доступне податке.

Одбор је ипак уверен да је успео да прикупи знатну количину чињеница: "Ако се слагалица састоји од хиљаду делова, ми у рукама имамо 900 комада", каже Софи ин 'т Велд.

Може се претпоставити да су све земље-чланице ЕУ купиле шпијунски софтвер и да неке на трговини с њим добро зарађују, тврди холандска посланица. "Кипар и Бугарска су извозни центри, Ирска организује пореске аранжмане, а Луксембург је финансијски центар за многе актере међу произвођачима."

Такозвани "Wiretapper's Ball", односно годишњи састанак актера те индустрије, одржава се у Прагу уместо на Малти и на гласу је као омиљено окупљалиште главних протагониста, додаје Софи ин 'т Велд.

Најпознатији пример је израелска компанија "НСО", која производи шпијунски софтвер "Пегасус" - и који је недавно у Грчкој проузроковао велики политички скандал. Та фирма има своја представништва на Кипру и у Бугарској, а финансијске трансакције обавља преко Луксембурга.

"НСО" профитира од унутрашњег тржишта ЕУ и слободе кретања унутар Уније. Продаја софтвера свесно је организована на нетранспарентан начин, а финансијска конструкција је комплексна, наводи се у извештају који је представљен у Бриселу: "посао цвета, он је уносан."

Грчка, Мађарска, Пољска...

Најпознатија жртва шпијунаже опозиционих политичара и новинара у Грчкој је шеф социјалдемократске странке Пасок и посланик у Европском парламенту Никос Андрулакис. Његов мобилни телефон био је "заражен" софтвером за надзор "Предатор".

У међувремену су спискови са именима могућих жртава неовлашћеног надзора све дужи. Прошлог викенда је грчки премијер Кирјакос Мицотакис поновно демантовао да има било какве везе с најновијим открићима. "Срамота је тврдити да је премијер шпијунирао своје сопствене министре", рекао је Мицотакис.

Никос Маранцидис, медијски стручњак са Универзитета у Солуну, сматра међутим да је премијер итекако одговоран: "Најпре је рекао да је све у складу са законом, а сад каже да ће да реши проблеме с 'Пегасусом' и 'Предатором'. Немогуће је веровати свему што он каже", тврди Маранцидис и додаје да је најгоре то што је, због те афере, поверење Грка у демократију у њиховој земљи дубоко пољуљано: "Многи су шокирани зато што опет улазимо у ауторитарну фазу."

У међувремену грчка влада најављује да жели да забрани продају шпијунског софтвера.

Извештај Европског парламента опширно се бави и поступцима влада у Будимпешти и Варшави. Мађарска је, тврди се, једна од првих земаља ЕУ које су биле умешане у скандал око надзора. Према наводима организације за заштиту људских права "Амнести интернешенал", у тој земљи је надзирано више од 300 политичких активиста, новинара, адвоката и других особа.

"Коришћење 'Пегасуса' делује као део стратегије калкулисаног стратешког уништавања слободе медија и мишљења од стране (мађарске) владе", стоји у извештају.

Пољска је прошле године практично укинула ограничења по питању правних могућност надзора: "Права жртава су минимализована, а правна средства су у пракси постала безначајна", тврди се у извештају. Владајућа странка има пуну контролу надзора, а жртве не могу никоме да се обрате за помоћ.

Апел Амнестија

"Амнести интернешенал" је у међувремену прикупио више од 100.000 потписа за петицију упућену Уједињеним нацијама, а са циљем да се забрани продаја и дистрибуција шпијунског софтвера.

"Хитно је потребно боље заштитити људска права по питању извоза технологије за надзор", указује главна директорка Амнестија Агнес Каламард.

"Управо пролазимо кроз глобалну кризу због шпијунског софтвера, у склопу које се циљано напада приватна сфера новинара, активиста и адвоката како би се они ућуткали или застрашили." Чланице УН морају да престану с том праксом, односно са коришћењем таквог софтвера као средства притиска, тј. са толерисањем такве праксе, додаје Каламард.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво