Читај ми!

Кинески сајам: Забрањен говор председника Савета ЕУ Шарла Мишела

Кинеске власти су хтеле да цензуришу делове говора председника Савета ЕУ Шарла Мишела о Украјини. Говор на крају није ни емитован.

Церемонија отварања међународног сајма у Шангају China International Import Expo (CIIE) протекла је уз једну дипломатску непријатност. Кинеске власти су хтеле да цензуришу делове говора председника Савета ЕУ Шарла Мишела о Украјини, пренео је Ројтерс.

Наводно је Брисел желео да преговара о спорним деловима, али су кинеске власти то одбиле, па говор није ни емитован. 

Вест је потврдио и Мишелов портпарол Баренд Лејтс.

"Председник Мишел је позван да се обрати на међународном сајму у Шангају. Као што су захтевале кинеске власти, послали смо унапред снимљену поруку, која на крају није емитована. Разговарали смо о томе нормалним дипломатским каналима", рекао је Лејтс. 

На отварању кинеског сајма, у петак, Мишелова снимљена видео порука требало је да буде емитована заједно с порукама светских лидера. У свом обраћању, Мишел је критиковао "незаконит рат" који Русија води у Украјини. Он је апеловао на Кину да искористи свој утицај на Русију те да тражи од Москве да оконча рат. 

"Кина треба да одигра улогу користећи свој утицај и да заустави брутални рат Русије. Ви можете да помогнете да се ова ситуација оконча", рекао је Мишел у свом обраћању, преноси Ројтерс.

Дипломате упознате с његовим говором додају и да је Мишел у свом видео обраћању казао да је Европа превише зависна од Русије у погледу фосилних горива што је довело до трговинске неравнотеже. Апеловао је да се на сваки начин избегава прекомерна зависност од Русије. 

Шарл Мишел није заправо ништа ново рекао. Недавно је у посети Пекингу био немачки канцелар Олаф Шолц и готово идентичну поруку изговорио кинеском председнику Си Ђинпингу.  

Ипак, очекује се да ће и Си Ђинпинг и Шарл Мишел присуствовати Самиту шефова Г20 и састати се на Балију следећег уторка и среде. 

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво