Читај ми!

Окончана талачка криза у Перуу, староседеоци ослободили 150 туриста

Група перуанских староседелаца ослободила је око 150 туриста које су држали у заточеништву у знак протеста против владе због 40 случајева изливања нафте, јавља Ројтерс позивајући се на изјаве локалних званичника и једног од ослобођених туриста.

Припадници староседелачке групе Кунинико из провинције Лорето у амазонској прашуми Перуа држали су заточене туристе међу којима су били и амерички и британски држављани, а чиме су желели да подигну свест о изливању нафте у локалну реку.

Независна служба јавног браниоца Перуа саопштила је у објави на Твитеру да су након дијалога са њима представници заједнице Кунинико прихватили захтев да људи буду пуштени.

Међу отетима су наводно били једна трудница, једномесечна беба и неколико старијих људи.

Туристи су били на броду када су их отмичари пресрели и затворили. 

Гардијан преноси да је аутохтоно становништво на броду држало перуанске и стране туриста, укључујући америчке и европске држављане и најмање три британска, у највећој амазонској регији Перуа, Лорету.

Вотсон Трухиљо, вођа заједнице рекао је раније да желе да том акцијом скрену пажњу Влади, да има и Перуанаца и странаца, око 70 људи.

Трухиљо је рекао да је његова група предузела "радикалну меру" у покушају да изврши притисак на Владу да пошаље делегацију да процени еколошку штету од изливања 2.500 тона сирове нафте у реку Кунинико.

Аутохтоне заједнице су претходно блокирале транзит свих пловила на реци у знак протеста против изливања, које је изазвало пуцање нафтовода Норперуано.

Влада је 27. септембра прогласила 90-дневно ванредно стање у региону, који је дом заједница Кунинико и Ураринас и где живи око 2.500 староседелаца.

Нафтовод Норперуано дуг 800 километара, у власништву државне компаније Петроперу, изграђен је пре четири деценије за транспорт сирове нафте из региона Амазона до Пиуре.
Према Петроперуу, изливање је резултат намерног пресека цевовода.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара