Читај ми!

Очајничко путовање гуменим чамцима ка Италији, спас у Европи често не дочекају

Ка италијанским обалама свакодневно креће стотине миграната који често и изгубе живот у жељи да стигну до Европе. Последња трагедија испред италијанске обале, у којој су живот изгубила два близанца стара мање од месец дана, само је једна у низу ове глобалне драме од које свет често окреће главу.

Од 2014. године до данас, живот у Средоземном мору изгубило је 25.000 људи у настојању да стигну у Европу. Пут ка Италији је један од најопаснијих јер се велики број имиграната укрцава у гумене чамце, упуштајући се у очајничко путовање морем, плаћајући велику количину новца не би ли се на тај начин домогли Европе, што се често не догоди.

Само у првих девет месеци ове године живот је изгубило 1.088 људи, од којих шездесеторо деце, као што је то случај од пре неколико дана: две болесне, тек рођене бебе, које су родитељу укрцали на чамац у нади да ће наћи лек за њих.

Јуче је италијанска обалска стража спасла 1.300 имиграната који су се налазили у два гумена чамца у водама између Малте и Италије.

"Јако је тешко замислити како све то изгледа ако не доживите на властитој кожи, ако нисте тамо с њима. Разговарала сам с многима од њих и они тачно знају куда желе да оду, који је њихов циљ, а то често није Италија, која је само прва европска земља где имају приступ, већ Немачка, Француска или друге земље у којима живе њихови рођаци и пријатељи", каже новинарка и експерт за имиграцију Бјанка Сенаторе.

Са друге стране, додаје, многи, нарочито они из Либије, не знају где се налазе, јер их трговци људима укрцавају на чамце против њихове воље, и траже азил.

"Већином су то људи који су имали нормалан живот. Образовани су, а сада беже од насиља, силовања, глади и рата. Врло мали проценат њих су криминалци", додаје Бјанка Сенаторе.

Највећи број стиже на Сицилију 

Сицилија је и даље место на које се искрцава највећи број имиграната, уколико успеју да дођу до њене обале. Од 69.000 људи који су ове године покушали да стигну у Италију, само на Сицилију је дошло више од 50.000.

Острво Лампедуза је једна врста симбола за имиграцију и тамо се налази огроман број имиграната затворених у тзв. "хотспотовима" у којима их је много више него што је дозвољено. Само у јулу на располагању је било 350 места, а број имиграната је прелазио 1.600.

Међутим, према подацима Међународне организације за имиграцију, постоје и друге руте које користе имигранти и на којима губе живот. У овој години њих скоро 3.500, иако је тзв. Медитеранска рута она која бележи 43 одсто од укупног броја преминулих имиграната.

"Постоји неколико рута, Медитеранска рута која укључује особе из подсахарске Африке, које беже од тероризма, рата, од глади, па чак и климатске кризе. И не тако ретко је реч о људима са факултетском дипломом, који имају свој посао и који су били присиљени да напусте свој дом и промене читав континент. Ту је и Балканска рута, као и Егејска, и имигранти на тим рутама углавном долазе из Сирије бежећи од рата", објашњава Бјанка Сенаторе.

Додаје да се у последњих годину дана бежи и из Авганистана, од талибана.

"Најчешће су то малолетници хазарске етничке припадности који се плаше да ће бити убијени и њихов циљ је да стигну у северну Европу код својих породица. Отвориле су се и нове руте из Турске и Либана према Италији. Ти људи плаћају огромне суме новца да би уопште могли да се укрцају на чамце, скоро и по 10.000 евра", истиче Сенаторе.

Нова италијанска влада, са премијерком Ђорђом Мелони на челу, одлучила је да усвоји потпуно нов приступ питању имиграције, а то је да се зауставе нелегални поласци из земаља северне Африке у којима често учествују трговци људима.

Премијерка је изјавила да ће предложити Европској унији да се направе тзв. "хотспотови" у тим земљама којима ће управљати међународне организације и где ће моћи да се тражи азил, те ће се на тај начин одлучити ко има право да тражи одлазак у Европу а ко то право нема.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво