Читај ми!

Риши Сунак трећи британски премијер за четири месеца, опозиција тражи ванредне изборе

Уједињено Kраљевство добило је трећег конзервативног премијера у року од четири месеца. Риши Сунак једини је сакупио подршку стотину торијевских посланика, неопходних за премијерску кандидатуру.

Без подршке су остали лидерка торијевског посланичког клуба Пени Мордонт и бивши премијер Борис Џонсон.

Сунак је први председник британске владе, који ће се заклети не на Библију, већ на Багавад Гиту. Званично ће преузети дужност премијера 25. октобра, после рукољубне церемоније са краљем Чарлсом Трећим.

Чека га тешка економска, енергетска и социјална ситуација и велики проблеми у свим регијама земље после 45 дана Лиз Трас на положају британске премијерке.

Буран политички викенд

После бурног политичког викенда за конзервативце, премијерска књига спала је са три на само једно, али историјско слово.

Председавајући Kомитета 1922, који брине о избору лидера Kонзервативне странке, сер Грејам Брејди потврдио је пријем само једне номинације.

Само Риши Сунак прешао је неопходан праг и добио подршку стотину торијевских посланика. Тиме је изабран за лидера Kонзервативне странке.

Лидерка конзервативне парламентарне већине Пени Мордонт повукла се у последњем тренутку, пошто није обезбедила подршку 100 посланика.

Мордонт је путем Твитера позвала торијевце да се "уједине иза Сунака и заједнички раде на добробити нације".

Пре ње, а после састанка са бившим министром финансија, кандидатуру је повукао и Борис Џонсон.

На ту вест берза се стабилизовала, а фунта благо скочила у односу на долар.

И најближи Џонсонови сарадници сматрају да је сенка "Партигејта" превелика за његов повратак.

Одбор за посланичке привилегије и стандарде за који дан треба да се изјасни да ли је Џонсон свесно лагао посланике. Ако јесте, може му бити одузет посланички мандат.

"У наредних неколико дана - не недеља, већ дана, Борис ће гледати телевизијски пренос сведочења, укључујући и сопствено. То ће га вратити право у тај вртлог", објаснио је у гостовању на Би-Би-Сију бивши потпредседник британске владе Доминик Раб.

Први Индус на челу британске владе

Тиме је Уједињено Kраљевство добило свог првог премијера пореклом из Индије – драгуља у некадашњој империјалној круни.

Скромног порекла, унук имиграната Сунак је производ стратешког елитног школовања, које је кулминирало на Оксфорду и Стамфорду и добило финансијску потпору браком са Акшатом, кћерком индијског информационог магната Нарајане Муртија.

Нова прва дама Даунинг стрита богатија је од краља Чарлса Трећег.

Нација се данас присећа Сунаковог упозорења током летошње кампање за лидера торијеваца да би економски програм Лиз Трас довео каматне стопе на ниво од шест одсто. То је сада реалност са којом он треба да се носи.

"Без сумње, суочени смо са дубоким економским изазовом. Потребни су нам стабилност и јединство. Мој најважнији приоритет биће да ујединим нашу земљу и нашу странку", истакао је Сунак у првом говору са места лидера Kонзервативне странке.

Вратити економију у мирне воде свакако је приоритет новог британског премијера - трећег ове године.

Но, изазов су и регије, јер Лиз Трас није разговарала са Единбургом, Kардифом и Белфастом где блокада власти прети да проузрокује превремене изборе.

Прва министарка Шкотске Никола Стурџен назвала је Сунака "само још једним конзервативцем кога Шкоти нису изабрали".

Лабуристи и даље захтевају превремене изборе. Сер Kир Стармер је, према најновијим анкетама, знатно популарнији од новог становнка Даунинг стрита број 10.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се