Читај ми!

Лекари у Италији беже из хитне службе – раде дупле смене и по 65 сати недељно

Претешке смене, дуго радно време – само су неки од разлога што у Италији све више лекара напушта посао у хитној помоћи, а за младе та врста специјализације није више атрактивна.

У Италији седам лекара дневно напушта посао у болницама, а највећи број њих је запослено у хитној помоћи.

Лоша организација, немогући услови рада, претешке смене и мала плата разлози су због којих лекари данас напуштају посао за који су се специјализовали, јер је некада лекар у хитној служби било атрактивно занимање због брзог ритма, адреналина и могућности да се што више научи. Данас то више није тако и све већи број лекара тражи да ради на другим одељењима.

"Имамо двоструки проблем. Са једне стране 50 одсто радних места у хитној помоћи остаје празно, јер млади више не желе ту да раде, а са друге стране, запослени све чешће напуштају то радно место. У тим условима, тешко је наћи лекара хитне помоћи", каже Пјероно Ди Силверио, генерални секретар Националног синдиката лекара Италије.

Педијатар докторка Анђела Мауро каже да од када не ради више у хитној помоћи, где је била четири године, њен квалитет живота и рада се потпуно променио. "Нисам више под стресом и задовољнија сам. Сада имам времена да се посветим пацијенту и да нађем начина да га што боље лечим, а то је највеће задовољство за лекара", додаје она.

Лекари из хитне помоћи траже да буду премештени на друга одељења, у други град, па чак и у иностранство, док је 40 одсто места на тој специјализацији за ову школску годину остало празно.

И мада у Италији постоји систем у коме се пацијенти деле на врло тешке случајеве – црвени код, теже случајеве – жути, лакше случајеве – зелени, те пацијенте који су могли бити прегледани и код лекара опште праксе и спадају у бели код, у последње време Италијани одлазе у хитну помоћ за сваки проблем чекајући у ходницима и по више од 12 сати, а некада и читав дан.

"Хитна помоћ треба да се бави хитним случајевима, пацијентима који су у тешком стању, за које не може да се побрине лекар опште праксе. Међутим, то није увек тако и због тога су лекари хитне помоћи незадовољни. Раде дупле смене и немају слободног времена, не могу да се посвете породици, деци, пријатељима, јер нон-стоп раде. Радно време би требало да буде 38 сати недељно, али ми радимо најмање 65 сати недељно", поручује Силверио.

У италијанској хитној помоћи фали 4.200 лекара због дугогодишњег дефицита специјализаната. Само у овој години је 600 лекара напустило своје радно место, скоро 100 лекара месечно тако да постаје немогуће гарантовати пацијентима адекватну помоћ, а бележи се и пораст, у односу на прошлу годину, Италијана који су ове године затражили помоћ у хитној служби за 20 одсто, те запослени у здравству кажу да је ово најгоре лето за хитну службу икада.

Многи региони покушавају да повећају цену прековременог рада лекара хитне службе на 100 евра бруто на сат радећи и на томе да се базична плата повећа иначе ће италијанска хитна служба остати без лекара, а пацијенти без лекарске помоћи.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се