Читај ми!

Протести широм Немачке – демонстранти траже праведнију расподелу помоћи због енергетске кризе

У шест градова Немачке одржани су протести на којима су демонстранти затражили праведнију расподелу владиних средстава у циљу решавања проблема растућих цена енергената и животних трошкова.

Протести су одржани у Берлину, Диселдорфу, Хановеру, Штутгарту, Дрездену и Франкфурту, а хиљаде демонстраната носило је транспаренте којима су тражили смањивање инфлације, искључивање нуклеарне енергије, али и веће субвенције за плаћање енергената сиромашнима, пренео је Ројтерс.

"Није у реду да се станари двособног стана третирају исто као власници виле са базеном. Према актуелним плановима, и једнима и другима ће бити надокнађено 80 одсто њихове потрошње према оквирима за ограничење цена", навео је Франк Вернеке, председник синдиката "Верди", једног од организатора протеста.

Додао је да је потребна додатна подршка за људе са малим и просечним примањима.

Немачки парламент је у петак одобрио влади пакет од 200 милијарди евра у циљу заштите предузећа и домаћинстава од увећања цена енергената.

Тим пакетом је предвиђена исплата која би покрила једномесечни рачун за гас за домаћинства и мала и средња предузећа, као и механизам којим би се ограничиле цене од марта.

Осим тога, пакетом је планирано и финансирање ограничења цене струје за домаћинства и индустрију ретроактивно од марта и за цене од децембра и убудуће.

Протести због повећаних цена енергената и животних трошкова одржани су и у Француској, Белгији и Шпанији.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се