Читај ми!

Бела кућа тражи од Маска – Старлинк изнад Ирана

Амерички Си-Ен-Ен објавио je да је Бела кућа у преговорима са милијардером и оснивачем компаније "Спејс екс" Илоном Маском да компанија пружа услугу "Старлинка" у Ирану.

Успостављање мреже сателита изнад Ирана помогло би грађанима те земље да заобиђу ограничења у приступу интернету и друштвеним мрежама, преноси Ројтерс.

Си-Ен-Ен наводи да до преговора Беле куће са Маском долази у тренутку када администрација америчког председника Џозефа Бајден тражи начине да подржи протесте у Ирану због смрти 22-годишње Махсе Амини.

Бела кућа сматра да успостављање мреже сателита "Старлинк" изнад Ирана може да буде решење за ограничење интернета које спроводе иранске власти.

Иранске власти поручуле су, наиме, да ће ограничавати приступ интернету све док улицама поново не завлада мир. 

Америчко министарство финансија је прошлог месеца саопштило да се део опреме "Старлинка" може извести у Иран, сугеришући да компанији можда неће бити потребна лиценца за пружање услуга у Ирану.

Државни секретар САД Ентони Блинкен је раније написао у објави на Твитеру да су Сједињене Државе предузеле акцију како би "унапредиле слободу приступа интернету и слободан проток информација" у Ирану.

Илон Маск је изјавио да "Старлинк" није добио никаква финансијска средства од Министарства одбране САД за своје услуге у Украјини, истичућо да компанија губи око 20 милиона долара месечно због неплаћених услуга и трошкова.

понедељак, 29. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво