Читај ми!

Узбуна у Лондону, Кина ангажује пилоте британских ваздухопловних снага

Британски одбрамбени обавештајци ће издати ретко "упозорење о претњи", јер кинеска војска покушава да регрутује садашње и бивше пилоте млазних авиона РАФ-а да помогну у обуци ваздухопловних снага те земље, преноси Гардијан.

Британски званичници су изразили "забринутост и неодобравање", јер, како наводи британски лист, ангажман представља "претњу интересима Уједињеног Краљевства и Запада". Иако не забрањују изричито пилотима да обучавају, имају за циљ да предузму кораке да "управљају ризиком".

Верује се да је око 30 бивших пилота искористило предности "веома великодушних" пакета за регрутацију које је понудила Кина да раде за ваздушне снаге те земље преко трећих страна, укључујући посебно летачку академију са седиштем у Јужној Африци.

Али упозорење, или упутства, подсетиће британске пилоте да не откривају никакве осетљиве информације кинеској војсци и замолити оне којима се обраћа да кажу Министарству одбране шта се дешава како би се то могло надгледати.

За сада нема доказа да је било који бивши пилот РАФ-а прекршио Закон о службеним тајнама пружајући обуку Кини, али западни званичници су рекли да "предузимају кораке да ублаже ризик" издавањем смерница.

Гардијан наводи да Кина жели да модернизује војску и да је посебно заинтересована за тактику, технике и процедуре брзих млазних авиона. Било је и знакова да жели да регрутује хеликоптерско особље као тренере, рекао је западни званичник.

Америчка процена објављена прошле године показује да је кинески председник Си Ђинпинг желео да заврши модернизацију Народноослободилачке војске до 2035. и да је трансформише у војску "светске класе" до 2049. године.

Регрутери су почели да се приближавају садашњим и бившим пилотима 2019. године, али се верује да су напори појачани од краја ограничења пандемије. Британски лист наводи да нису у разматрању само пилоти из Велике Британије већ и из других западних земаља.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво