Читај ми!

Бајден, распродаја нафте пред изборе

Администрација америчког председника Џозефа Бајдена планира да прода нафту из Стратешких резерви у покушају да смањи цене горива пре избора за Конгрес следећег месеца, изјавила су за Ројтер три извора упозната са тим питањем.

Саопштење председника Џоа Бајдена очекује се ове недеље као део одговора на рат у Украјини, рекао је један од извора.

Продајом би се пласирало преосталих 14 милиона барела од Бајденовог раније најављеног, и највећег до сада, ослобађања из резерве од 180 милиона барела које је почело у мају.

Администрација у Вашингтону је разговарала и са нафтним компанијама о продаји додатних 26 милиона барела коју је одобрио Конгрес у фискалној 2023. години, која је почела 1. октобра, рекао је четврти извор.

Министарство енергетике ће објавити додатне детаље о евентуалном откупу нафте, одражавајући жељу Беле куће да се бори против растућих цена пумпи уз подршку домаћим компанијама.

Ројтерс наводи да су растуће малопродајне цене бензина допринеле да се инфлација подигне на највиши ниво у последњих неколико деценија, што представља ризик за Бајдена и демократе уочи избора на средини мандата који се одржавају 8. новембра, а на којима настоје да задрже контролу над Конгресом.

Превисоке цене бензина 

Бајден је прошле недеље рекао да су цене бензина превисоке и да ће ове недеље имати више да каже о смањењу трошкова.

Дејвид Турк, заменик секретара за енергетику, такође је прошле недеље изјавио да администрација може да искористи стратешке резерве нафте у наредним недељама и месецима за стабилизацију тржишта нафте.

Администрација је разговарала са енергетским компанијама о откупу нафте до 2025. како би се обновиле Стратешке резерве (СПР), рекли су извори, након што је Бајден у марту најавио највећу продају до сада - 180 милиона барела, од маја до октобра.

Одељењу за енергетику остало је још око 14 милиона барела нафте за продају из СПР-а, јер је продаја у јулу и августу била успорена због празника и врућег времена.

Поред тога, администрација има мандат на основу закона да прода још 26 милиона барела нафте у фискалној 2023. години, која је почела 1. октобра, а продаја ће вероватно доћи ускоро, рекао је један од извора.

"Администрација има мали простор пред изборе на средини мандата да покуша да снизи цене горива, или бар да покаже да покушава. Белој кући се није допала цена гаса од четири долара по галону и она је сигнализирала да ће предузети мере да то поново спречи", рекао је извор упознат са разматрањима Беле куће, наводи Ројтерс.

Просечне цене бензина у САД су у понедељак достигле око 3,89 долара по галону (око 3,8 литара), што је за око 20 центи више него пре месец дана и 56 центи више него прошле године у ово време, наводи ААА моторна групи. 

Министарство енергетике и Бела кућа нису одмах одговорили на захтеве за коментар.

Министарство је саопштило да ће крајем ове године покренути понуде за откуп око једне трећине од 180 милиона барела од продаје. Тада је сугерисано да ће испоруке бити повезане са нижим ценама нафте и мањом потражњом, вероватно после фискалне 2023. године, која се завршава 30. септембра следеће године. Два извора су рекла да би откуп могао да се настави до 2025.

Позив прерађивачима да не повећавају извоз 

Званичници Бајденове администрације су последњих месеци позвали и прерађиваче нафте, укључујући Ексон Мобајл, Шеврон и Валеро да не повећавају извоз горива и упозорили их да би могли да предузму мере ако фабрике не направе залихе.

Администрација САД није скинула са стола потенцијалну забрану извоза бензина и дизела, иако противници таквог потеза кажу да би то могло да погорша енергетску кризу у Европи и подигне цене горива у Америци.

Недавно је администрација америчког председника затражила од Саудијске Арабије, дефакто лидера групе произвођача нафте ОПЕК, да одложи одлуку о производњи нафте за месец дана, наводи се у саопштењу краљевине, пренео је Си-Ен-Би-Си. Захтев Беле куће одложио би одлуку све до после америчких избора на средини мандата на којима ће бити одлучено ко има већину у Представничком дому и Сенату. 

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво