Читај ми!

Референдум о независности Шкотске поново на дневном реду – о новом гласању одлучује Врховни суд

Док Британија пролази кроз незапамћени економски хаос, на врх политичког дневног реда враћа се и питање независности Шкотске.

Осам година после референдума, 55 одсто Шкота је и даље за Унију. Но, Шкотска национална партија не одустаје од захтева за новим изјашњавањем.

Одлука да ли ће бити новог референдума у рукама је британског Врховног суда.

"Британска влада заступа став да то овлашћење суда не може да буде ваљано примењено на овај случај. Сматрају да, чак и да је суд властан да дâ своје мишљење, у овом случају треба од њега да се уздржи", објаснио је став владе у Лондону судија Роберт Рид.

Ново изјашњавање о независности ни деценију пошто је се по истом питању већ гласало одбила су три британска премијера заредом - Тереза Меј, Борис Џонсон, а сада и Лиз Трас.

Влада у Единбургу, која је за претходно изјашњавање тражила и добила дозволу кабинета Дејвида Kамерона, сада тврди да, пошто нови референдум не би био правно обавезујући, већ само саветодавне природе, дозвола Лондона није ни потребна.

Зато се обратила Врховном суду, који је ове недеље саслушао све стране.

"Овај претрес је врх леденог брега. Пред нама је више од осам хиљада страна поднесака, које треба да размотримо. Дакле, проћи ће неколико месеци до наше пресуде", најављује судија Роберт Рид.

Старт трке за референдум

За поборнике независности Шкотске сама чињеница да Врховни суд разматра њихов захтев представља стартну пиштаљку за почетак референдумске кампање.

"Не знам шта ће пресудити, али знам да ће пресуде бити и то нам даје јасне смернице за будуће потезе – или ћемо имати референдум, или изборе. Но, како год било, одлучиваће шкотски народ", сматра Мартин Деј, посланик Шкотске националне партије у британском парламенту.

"Уколико суд буде одлучио онако како се надамо, референдум о независности биће одржан 19. октобра наредне године. Уколико суд не буде одлучио нама у корист, ми ћемо ту одлуку поштовати, јер верујемо у владавину права. Kао странка и покрет, наравно, да ћемо размислити о свему. Међутим, у суштини, то нам оставља само једну могућност - да наш случај шкотске независности представимо народу путем избора или одустанемо од шкотске демократије. Не знам за вас, у ствари мислим да ипак знам, али ја никада нећу одустати од шкотске демократије", рекла је усхићеним следбеницима на годишњој конвенцији прва министарка Шкотске Никола Стурџен.

Укратко, шта год суд да одлучи, неко гласање не гине. Потпуно је нејасно шта би то грађани одлучивали на изборима, које помињу сецесионисти.

Претакање економског незадовољства у независност

Осам година после референдума, јавно мњење у Шкотској се није помакло ни за педаљ. 55 одсто грађана је и даље за Унију.

Друга страна жели да економско незадовољство преточи у кључне гласове у корист независности.

"Чак и људи, који се нису одлучили за независност, нису задовољни економском и политичком ситуацијом у земљи", оцењује Јуан Форест, активиста за независност Шкотске.

Прва министарка Шкотске Никола Стурџен поручује да независност није "магични економски рецепт", али да влада у Единбургу може боље од владе у Лондону.

Симболика краљевске посете

Велика препрека сецесионистима је јачање унији привржене Лабуристичке странке чија је колевка и традиционално упориште управо Шкотска.

Поред Шкотске националне партије референдумску кампању на свој начин за сада води једино краљ Чарлс Трећи.

Пошто се, као и његова мајка, користи само језиком симбола, јер не сме да искаже политички став, нови краљ изабрао је да прву званичну дужност обави у Данфермлајну, који је ове недеље добио статус града.

Но, посетом месту где је рођен његов предак и имењак краљ Чарлс Први, нови британски монарх жели да подсети и на унију Енглеске и Шкотске из 1707. године чији се текст и пратећи закони налазе у планини докумената, које управо разматра Врховни суд.

Kућа Виндзора, која је и власник велике количине земље у Шкотској, свесна је најновијег испитивања јавног мњења по којем у случају независности 41 одсто Шкота сматра да треба задржати монархију, док само један проценат мање мисли да треба имати изабраног шефа државе.

Дакле, битка за шкотска срца у пуном је замаху.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво