Читај ми!

Јапан, скандал у вези са фалсификовањем података пољуљао поверење у групу "Тојота"

Један од два највећа произвођача камиона и аутобуса у земљи компанија "Хино", која се налази у склопу групе "Тојота", фалсификовала је податке о перформансама мотора на својим возилима пуних двадесет година.

У острвској царевини велики скандал који је пољуљао поверење у аутомобилску индустрију: један од два највећа произвођача комерцијалних возила у земљи компанија "Хино" фалсификовала је податке у вези са мотором на својим возилима пуних 20 година, преносе јапански медији.

Посебно је интересантно што је та фирма, која производи и аутобусе, једна од шеснаест компанија у саставу групе "Тојота".

Јапанско министарство за земљиште, инфраструктуру и саобраћај саопштило је 9. октобра да је "Хино" домаћим муштеријама продао најмање 120.000 возила за које су подаци били фалсификовани тако да мотор представе ефикаснијим када је реч о потрошњи горива и, нарочито, мање штетним по животну средину него што јесте.

Министарство је компанији наложило да сместа исправи уочене недостатке и изврши дубоке реформе у руковођењу и организацији.

Паралелно са објављивањем тог саопштења владе, представници компаније "Хино" у Токију су одржали конференцију за новинаре на којој су јавност обавестили да четири руководиоца из управног одбора одлазе са својих положаја, те да ће остали умешани, међу којима и генерални директор, бити новчано кажњени.

То подразумева умањење плате од 20 до 50 посто на рок од три до шест месеци, односно, када су у питању функционери који су сада у пензији а који су управљали радом предузећа од 2003. (њих 11 укључујући и пет генералних директора), значи враћање дела новца који су зарадили на тим дужностима. То би требало да ублажи финансијски губитак који ће компанија претрпети плаћањем пенала купцима и држави.

Обустављена производња минибуса "тојота костер" 

"Хино" је своје проблематичне моторе испоручивао и другим компанијама унутар групе "Тојота", па и другим произвођачима возила, па је стога, рецимо, морала бити обустављена и производња минибуса "тојота костер".

Куриозитет је да је "Хино" већ 48 година заредом на првом месту у Јапану по броју продатих камиона велике и средње носивости, као и да је до 2021. 11 година заредом од стране потрошача био изгласан за произвођача комерцијалних возила којим су корисници највише задовољни. Прошле календарске године "Хино" је произвео 170.000, а у земљи и иностранству продао око 155.000 камиона и аутобуса.

С обзиром да је манипулација посебно изражена у погледу количине издувних гасова, случај тог јапанског произвођача комерцијалних возила асоцира на злогласни скандал групе "Фолксваген" од пре неколико година, у којем су економисти и медији у Земљи излазећег сунца тада видели велику прилику да домаћа "Тојота" обезбеди и утврди позицију највећег светског произвођача четвороточкаша коју је угрожавао управо "Фолксваген". Уверени у квалитет и моралну исправност јапанских произвођача, они тада нису ни сањали да би једна домаћа компанија могла да учини исто што и Немци.

Интересантно је, међутим, да је за разлику од "Фолксвагена" чије су малверзације открили америчке надзорне службе, за фалсификацију података тестова мотора у "Хиноу" сазнало први пут марта ове године захваљујући унутрашњој контроли (која је, додуше, спровођена под притиском законодавства).

Она је довела до даљих провера, па и истраге Министарства земље, инфраструктуре и саобраћаја која је окончана осмог овог месеца и којима су откривене даље неправилности, тако да је сада извесно да су лажиране перформансе мотора на осам различитих модела.

Ипак, чини се да јапанска аутомобилска индустрија, генерално, не може да за себе тврди да је много морално чистија од других јер је 2016. у Земљи излазећег сунца откривено и фалсификовање података у вези са потрошњом горива на неколико модела лаких аутомобила компаније "Мицубиши", коју је тада у лажи ухватио њен партнер у развоју тих возила "Нисан".

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара