Читај ми!

Покушај Лондона да депортује азиланте у Руанду "опасан преседан", објашњава правник за РТС

Британске власти су схватиле да не могу да враћају тражиоце азила у европске земље у мери у којој желе и да је једини начин да за те потребе склопе споразум са неком од земаља ван Европе, каже за РТС виши правни саветник у Центру за истраживање и развој друштва ИДЕАС Никола Kовачевић, поводом покушаја Лондона да депортује седморо људи у Руанду. То је, каже, опасан преседан који за сада Британији није пошао за руком захваљујући одлуци Европског суда за људска права.

Седморо тражилаца азила, који су у Велику Британију стигли средином маја из Албаније, Ирана, Ирака и Вијетнама, требало је да буду депортовани у Руанду, али је лет отказан у последњем часу, на основу одлуке Европског суда за људска права.

Никола Kовачевић, виши правни саветник у Центру за истраживање и развој друштва ИДЕАС, каже за РТС да је проблем настао као последица тежње британских власти да екстернализује питање азила и миграција, и да смање број долазака људи на њену територију.

"У тој тежњи, британске власти су схватиле да не могу да враћају људе у европске земље у мери у којој желе и да је једини начин да за те потребе склопе споразум са неком од земаља ван Европе", објашњава Ковачевић.

То, напомиње, није једини пример такве тежње.

"Међутим, када је реч о избеглицама и тражиоцима азила, међународно право забрањује да се они враћају у земље које се не могу сматрати сигурним. У преводу, забрањено је враћати људе у земљу у којима ће им бити ускраћена права која им припадају као избеглицама – право на здравље, рад, образовање и тако даље", каже Ковачевић.

"Руанда нема капацитете да прихвата избеглице"

Поред тога, додаје, Руанда је земља који има изузетно лош досије људских права и која тренутно има више десетина хиљада избгелица из Бурундија.

"Таква земља једноставно нема капацитета да прихвата избеглице и да им омогући да уживају права из Конвенције о статусу избеглица. Британија може у суштини да враћа људе, али само на територију земаља где ће се њихова права поштовати. У случају Руанде, то је упитно", истиче Ковачевић.

"Британија мора да сачека са депортацијом"

Ковачевић наводи да је суд изрекао привремену меру и наложио британским властима да се уздрже од враћања у Руанду док он сам не размотри да ли им у Руанди прети нељудско или понижавајуће поступање и ускраћивање других фундаменталних људских права.

"Дакле, Европски суд је утврдио тај ризик и одлучио да га он сам испита, а Велика Британија је сада у обавези да сачека са депортацијом док Европски суд то не одлучи", објашњава Ковачевић.

"Опасан преседан који за сада Британији није пошао за руком"

Према одлуци Европског суда, додаје, ти људи морају остати у Великој Британији докле год траје поступак, а уколико се Лондон оглуши о одлуку суда, то би био преседан који није типичан за земље попут Велике Британије.

"Моје мишљење је да ће Велика Британија поштовати привремену меру. Реч је о људима чији случајеви су одбачени, не одбијени у меритуму и у односу на које је утврђено да би, док се њихов случај детаљно не размотри, они требало да чекају у Руанди. Ово је опасан преседан који су до сада многе земље најављиваље, али је Велика Британија изгледа прва која је покушала то да уради. Захваљујући Европском суду за људска права, за сада им то није пошло за руком", закључује Ковачевић.

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара