Читај ми!

Истрага против Фолксвагена, могу ли жртве модерног ропства у Бразилу да се надају одштети

Могу ли жртве модерног ропства у Бразилу да се надају одштети? Правосуђе води истрагу против Фолксвагена. Наводи се да је произвођач аутомобила седамдесетих запошљавао раднике на одређено време у нехуманим условима.

"Фолксвагенова експозитура у Бразилу одговорна је за озбиљна кршења људских права и гнусне злочине", каже тужилац Рафаел Гарсија за немачки јавни сервис АРД. "Уверени смо да ће Фолксваген препознати своју одговорност и да ће се постићи нагодба како би тадашњи радници били обештећени."

Тужилац Гарсија координира истраге о модерном ропству широм Бразила. Он је за 14. јун први пут позвао представнике Фолксвагена (VW) у Бразилију. Постоји могућност вансудског споразуму о одштети.

Говеђи бифтек "made by VW"

Истраге сежу до времена бразилске војне диктатуре (1964–1985). На позив неколико генерала, Фолксваген је 1973. купио 140.000 хектара земље у региону Амазона. Фарма "Vale do Rio Cristalino", позната као Фарма Фолксваген (Fazenda Volkswagen), у граду Сантана ду Арагуја у савезној држави Пара, требало је да отвори ново додатно пословно подручје за тај глобални концерн.

Аутомобилски концерн који узгаја стоку усред џунгле? Оно што данас звучи као авантуристички пројекат, тада је био део националне развојне стратегије. Фолксваген је требало да допринесе развоју бразилске прашуме, али не само да зарађује на њој, већ и да следи мото војске: "Користите сопствене ресурсе уместо да их се одричете" (integrar para nao entregrar).

За Фолксвагенову сточну фарму морали су да се раскрче велики делови прашуме, а за то је тадашња управа фарме ангажовала посредника, који је у удаљеним селима тог региона регрутовао раднике на одређено време и превозио их на фарму.

"Морате да одрадите своје дугове"

Но, уместо обећаног уносног посла, ти радници су се суочили са експлоатацијом и дужничким ропством. "На фарми сте могли да купите само храну по апсурдно високим ценама", присећа се бивши радник Хозе Переира. "Кад смо рашчистили првих сто хектара, имали смо велике дугове код посредника за запошљавање. Рекао је: Хоћете да идете? Не! Сад морате да одрадите своје дугове."

Переира и његове колеге кључни су сведоци у истрази бразилског јавног тужиоца против Фолксвагена. Они причају о везивању након покушаја бекства, о раду са упереним оружјем, па чак и о смртним случајевима. Разговоре с њима снимио је ТВ магазин АРД Weltspiegel.

"Ако би неко покушао да побегне, пси чувари би били пуштени и пуцали би на њега", каже Переира. "Пребијали су оне који су бежали. На улици, у колибама… Сви су то видели."

Свештеник забележио злостављање

Темељ истраге је документација свештеника и професора Рикарда Резендеа. У то време он био ангажован за пољопривредне раднике у региону Амазона. А то му је редовно доносило претње смрћу.

Резенде је забележио неколико стотина случајева – али ништа се није догодило више од 40 година. Када се 2020. Фолксваген суочио са својом историјском одговорношћу за кршење људских права током бразилске војне диктатуре (1964–1985) и исплатио одштету жртвама, Резенде је угледао нову прилику. Сав свој материјал је предао бразилском јавном тужиоцу, који је затим покренуо истрагу.

Резендеа је 22. маја градски парламент у Рију прогласио почасним грађанином због своје борбе против модерног ропства. Тај свештеник, који ту тему предаје на Федералном универзитету у Рио де Жанеиру (УФРЈ), данас је познат у читавом Бразилу.

Модерно ропство и даље постоји

Готово 40 година након завршетка војне диктатуре, "Пасторална земаљска комисија" (ЦПТ), која је повезана с Католичком црквом, још увек се бори против робовских радних услова у Бразилу.

"Робовски рад у прилагођеним формама постоји у свим бразилским државама", наводи се у саопштењу ЦПТ-a. "Од 1995. године, више од 58.000 људи ослобођено је робовских радних односа."

За бившег управника фарме Фридриха Бригера, тврдње о модерном ропству на фарми Фолксвагена су "потпуна глупост". Он је у разговору за АРД рекао: "То је бесмислено. Као да данас нема ништа важније од сталног тзв. 'побољшавања прошлости'."

Тај агроном из Швајцарске почео је да се бави узгојем говеда 1974. године и био је управник фарме више од дванаест година. Фолксваген је 1986. продао фарму, јер посао више није био исплатив, а Бригер се вратио у Швајцарску након 40 година проведених у Бразилу.

"Није увек нежно"

За њега "одговорност фирме у неком тренутку престаје". Морате да сагледате околности: "Тамо где има више од хиљаду мушкараца у једној просторији, не поступа се увек нежно. То је очигледно, а поготово је тако усред џунгле", каже Бригер.

У Фолксвагену су изјаве тог бившег менаџера изазвале све само не одушевљење. У саопштењу прослеђеном ДВ-у, концерн наводи: "Желимо да истакнемо да господин Фридрих Бригер не говори у име Фолсквагена и да су његове изјаве у супротности с Фолксвагеновим вредностима." Концерн, како се наводи, веома озбиљно схвата "догађаје описане на 'Fazendi Rio Cristalino'."

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво