Нови пад британске фунте

Британска фунта пала је данас на најнижи ниво за 31 годину према долару у трговању у Азији због несигурности око последица одлуке Велике Британије да изађе из ЕУ, која и даље негативно утиче на поверење инвеститора.

У трговању на азијским берзама фунта је вредела 1,27 према долару, што је најнижи ниво за 31 годину, пре него што се мало опоравила на 1,29 за долар.

На токијској берзи и евро је мало изгубио на вредности у односу на долар и на јапански јен.

"Британска фунта бележи слабе перформансе после лоших економских показатеља у Великој Британији, укључујући успоравања активности у сектору услуга", рекао је економиста Ерик Вилорија из банке Велс Фарго.

Сматра се да је успоравање сектора услуга у јуну углавном последица неизвесности око одлуке о изласку из ЕУ донете на референдуму 23. јуна.

Фунта је сада изгубила 14 одсто своје вредности у односу на долар од 1,50 према долару колико је вредела уочи објављивања резултата референдума, наводи Би-Би-Си.

Нови пад британске валуте уследио је после одлуке два фонда да блокирају повлачење средстава и јучерашњег упозорења Банке Енглеске да су почели да се примећују ризици за финансијску стабилност после гласања о Брегзиту.

Менаџери фондова Стандард лајф и Авива одлучили су да зауставе могућност повлачења новца из британских фондова за некретнине. Они су навели да су високи нивои неизвесности изазвани британским референдумом навели инвеститоре да повлаче велике количине новца.

Финансијска тржишта су била потресена одлуком за Брегзит пре две недеље, када су изгубљене хиљаде милијарди долара на глобалним тржиштима акција, а валуте као што је британска фунта су бележиле јаке падове.

Тржишта су од тада повратила одређене губитке уз спекулације да ће централне банке појачати мере подстицаја да би стабилизовали тржиа. Међутим поново се јавља несигурност.

Нове бриге око Брегзита погодиле су данас и азијска финансијска тржишта која су забележила благе падове.

Јапански индекс завршио је трговање данас са падом од 1,85 одсто, али је у току дана имао и пад од три одсто. Шири јапански индекс - Топикс изгубио је 1,8 одсто.

Јужнокорејски индекс изгуби је 1,9 одсто, хонгконгшки индекс 1,7 одсто и аустралијски индекс такође је изгубио 0,6 одсто. Једино је шангајски композитни индекс био у плусу 0,1 одсто.

Берзе у Индонезији, Индији, Сингапуру, Малезији и на Филипинима затворене су због празника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара