Исламска држава преко апликације продаје јазидске жене

Џихадисти Исламске државе формирали су базу података о јазидским женама које држе у сексуалном ропству, како би их спречили да побегну, а продају их преко апликације на паметним телефонима.

Неке од жена које су успеле да побегну, као и јазидски активисти, рекли су агенцији Асошијетед прес да се у бази налазе фотографије око 3.000 жена с именима њихових "власника" и да џихадисти убијају кријумчаре који ослобађају заробљенице.

Према њиховим речима, екстремисти помоћу апликација на паметним телефонима продају жене једни другима.

Јазидски активисти, чије су жене и децу заробили џихадисти, показали су Асошијетед пресу један од постова на арапском језику, у којем се на продају нуди 12-годишња девојчица по цени од 12.500 долара.

Јазиди су припадници старе курдске секте и живе на северу Ирака и у Сирији. Њихову религију, која има елементе зороастризма, ислама и хришћанства, сунитски екстремисти Исламске државе сматрају јеретичком.

У Ираку је пре рата живело око пола милиона Јазида, а њихов број је данас непознат.

Исламисти су у августу 2014. године отели више хиљада јазидских жена и деце, а кријумчари су отада дневно успевали да ослободе 134 заробљеника.

Број ослобођених је, према подацима курдских власти у Ираку, последњих недеља пао на свега 39 особа дневно.

Исламска држава губи територије које су донедавно биле под контролом њеног самопрокламованог калифата у Ираку, али све јаче стеже обруч око жена и девојака које држи као сексуално робље.

Надија Мурад, једна од оних које су успеле да побегну, појавила се недавно пред америчким Конгресом и Европским парламентом и позвала међународну заједницу да помогне Јазидима.

"Исламска држава поносна је на оно што је учинила Јазидима. Она их користи као живе штитове, а забрањено им је да оду. Где је свет у свему томе", рекла је Мурад посланицима Европског парламента.

Курдске локалне власти у Ираку помагале су сиромашним јазидским породицама које су кријумчарима платиле 15.000 долара за ослобађање њихових рођака, али за то више немају средстава због економске кризе настале падом цена нафте и ратом против исламиста.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара